Holder alle muligheter åpne i etterforskning av flystyrt

Blomster og lys foran bilder av besetningen som var om bord flyet som styrtet i Iran. Bildet er tatt på Boryspil-flyplassen utenfor Kiev onsdag. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB scanpix
Blomster og lys foran bilder av besetningen som var om bord flyet som styrtet i Iran. Bildet er tatt på Boryspil-flyplassen utenfor Kiev onsdag. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ukrainske etterforskere utelukker verken terror eller teknisk feil som årsak til at et ukrainsk fly med 176 personer om bord onsdag morgen styrtet i Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ankom flere titall ukrainske eksperter Iran for å bistå iranerne med etterforskningen, opplyser Ukrainas nasjonale sikkerhet- og forsvarsråd.

– Vi jobber for øyeblikket med sju ulike teorier om hva som skjedde i Iran, sier Oleksij Danilov.

Iransk sikkerhetspersonell jobber på stedet der et ukrainsk Boeing-fly styrtet tidlig onsdag morgen. Foto: Ebrahim Noroozi / AP
Iransk sikkerhetspersonell jobber på stedet der et ukrainsk Boeing-fly styrtet tidlig onsdag morgen. Foto: Ebrahim Noroozi / AP

En kollisjon med en annen gjenstand i luften, et iransk bakke-til-luft-missil, en eksplosjon i en motor grunnet teknisk feil og en eksplosjon om bord grunnet terror er blant teoriene som undersøkes som del av etterforskningen, skriver Danilov på Facebook.

Rapport: Ukrainsk fly var i brann før det styrtet i Iran

Han opplyser samtidig at de ikke har noen grunn til å tro at flyet ble skutt ned og sier at ingen av de sju alternativene foreløpig er utpekt som et hovedspor i etterforskningen.

Danilov leder det nasjonale sikkerhet- og forsvarsrådet, som har ansvar for å koordinere den ukrainske etterforskningen av flystyrten.

Flyet styrtet 4–5 timer etter at Iran natt til onsdag avfyrte missiler mot amerikanske baser i Irak. Reuters siterte onsdag en canadisk sikkerhetskilde på at vestlige etterretningstjenester ikke tror at flyet ble skutt ned.

Iran: Boeing får ikke tilgang til flyets ferdskriver og taleregistrator

En foreløpig iransk rapport som kom torsdag morgen, gir ingen svar på hvorfor flyet styrtet, men fastslår at flyet var i full fyr før det traff bakken. Irans transportminister har imidlertid uttalt at flyet tok fyr grunnet en «teknisk feil», og at dette førte til styrten.

Vrakresten etter det ukrainske flyet som styrtet i Iran natt til onsdag, norsk tid. Foto: Rohhollah Vadati / AFP
Vrakresten etter det ukrainske flyet som styrtet i Iran natt til onsdag, norsk tid. Foto: Rohhollah Vadati / AFP

Personvernpolicy