Mahdi ber USA forlate landet – USA blir værende

Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi sa etter et regjeringsmøte i Bagdad tirsdag at USA må trekke seg ut av landet. Foto: Iraks statsministers pressekontor via AP / NTB scanpix
Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi sa etter et regjeringsmøte i Bagdad tirsdag at USA må trekke seg ut av landet. Foto: Iraks statsministers pressekontor via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har ikke noe alternativ og må trekke sine soldater ut av Irak, sier Iraks statsminister. USA svarer at landet blir værende. Samtidig trapper Nato ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes ingen annen utvei, ellers kommer vi til å bli kastet inn i en konfrontasjon, sa Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi i en fjernsynssendt tale etter det ukentlige regjeringsmøtet i Bagdad tirsdag.

USAs forsvarsminister Mark Esper sa på en pressekonferanse i Washington senere samme dag at USA ikke trekker sine styrker ut av Irak.

Dagen i forveien skapte et brev om amerikansk retrett overskrifter og forvirring da bilder av det begynte å sirkulere i sosiale medier. Amerikanske myndigheter rykket imidlertid raskt ut og sa at det dreide seg om en kladd som var sendt ved en feil.

Men tirsdag uttalte Mahdi at han hadde mottatt brevet. Han sa at det var både underskrevet og oversatt.

– Brevet tar for seg styrkeomplassering med mål om uttrekking fra landet. Beskrivelsene var svært klare, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes så vidt jeg vet ikke noe brev med signatur, sa Esper i Washington etterpå.

Nato reduserer

– Vi er ikke ute etter krig med Iran, men står klare til å avslutte en eventuell krig, sa forsvarsministeren i et intervju med CNN, der han også åpnet for samtaler med Iran.

Nato er til stede med en styrke på rundt 500 personer som bistår irakiske sikkerhetsstyrker med trening. En talsmann for Nato uttalte tirsdag at deler av alliansens styrke blir flyttet midlertidig til ulike steder både i og utenfor Irak, av hensyn til sikkerheten.

Da hadde Nato allerede midlertidig stanset treningsoppdragene på bakken i Irak etter at USA før helgen likviderte den iranske Revolusjonsgardens eliteenhets leder Qasem Soleimani med en drone i Bagdad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA-ledet koalisjon

USA leder en koalisjon som siden 2014 har kjempet mot IS, på invitasjon fra irakiske myndigheter. USA har selv rundt 5.200 soldater i landet. Søndag vedtok nasjonalforsamlingen i Irak at koalisjonens styrker må forlate landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

IS er nærmest nedkjempet i Irak og USAs fortsatte tilstedeværelse i landet har utviklet seg til å bli en amerikansk-iransk stedfortrederkrig, uttalte Mahdi tirsdag.

– Vi må diskutere hvordan vi best kan tilrettelegge for uttrekkingen, sa Mahdi.

Frankrike har rundt 200 soldater som inngår i den USA-ledede koalisjonen. De har ikke til hensikt å trekke sine soldater ut. Det har heller ikke Italia, som har rundt 1.000 soldater i landet.

Canada har rundt 500 soldater i Irak, fordelt på Natos oppdrag og den USA-ledede koalisjonen, mens Tyskland har rundt 120 soldater i koalisjonen. De to landene varslet tirsdag at de nedbemanner i Irak.

Norge avventer

Norge har rundt 70 soldater i Irak der de siden 2015 har deltatt i den USA-ledede koalisjonen. Norges rolle er å gi råd og trene irakiske sikkerhetsstyrker. Det norske bidraget er ikke del av Natos styrke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi avventer beslutningen fra den irakiske regjeringen, og inntil da blir de norske styrkene i landet, sa seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg i Forsvarsdepartementet til NTB tirsdag.

Budskapet var det samme fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Før Mahdis tale sa hun til NTB at Norge har dialog med partnerne i koalisjonen, samt med irakiske myndigheter.

– Det irakiske parlamentet vedtok den 5. januar en resolusjon om å be regjeringen avslutte utenlandske styrkers tilstedeværelse. Da resolusjonen så vidt vi forstår ikke er et bindende lovvedtak, knytter det seg usikkerhet til hvordan dette vil bli fulgt opp videre fra irakisk side. Vi avventer derfor nærmere tilbakemelding fra irakiske myndigheter hva som vil bli det konkrete utfallet og veien videre, sa Søreide tirsdag ettermiddag.