Norske soldater blir inntil videre værende i Irak

Hoveddelen av det norske styrkebidraget i Irak befinner seg på Ain al-Asad-basen i Anbar-provinsen, men norsk personell er også stasjonert andre steder i landet. Forsvaret ønsker ikke å opplyse hvor. Foto: AP / NTB scanpix
Hoveddelen av det norske styrkebidraget i Irak befinner seg på Ain al-Asad-basen i Anbar-provinsen, men norsk personell er også stasjonert andre steder i landet. Forsvaret ønsker ikke å opplyse hvor. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyskland starter tilbaketrekning av sine soldater fra Irak, men den norske styrken blir inntil videre værende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har rundt 70 soldater i Irak, der de siden 2015 har deltatt i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Det norske styrkebidraget var til å begynne med stasjonert i Arbil i Nord-Irak, men ble i 2017 flyttet til Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen i Vest-Irak, rundt 200 kilometer fra grensa til Syria.

USAs attentat på den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad fredag har skapt en helt ny situasjon i Irak, der nasjonalforsamlingen søndag vedtok å kaste ut den USA-ledede koalisjonen.

Aktuelt: Norge fordømmer ikke USAs drap på Soleimani i Irak

Tysk tilbaketrekning

Tyskland, som har rundt 120 soldater i Irak, begynte tirsdag tilbaketrekningen.

32 tyske soldater, som har vært stasjonert på Taji-basen rett nord for den irakiske hovedstaden, ble tirsdag fløyet til Jordan, opplyste Bundeswehr.

Tre andre tyske soldater og flere offiserer fra andre land ble evakuert fra Bagdad til Kuwait mandag, ble det videre opplyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De 117 gjenværende tyske soldatene i Irak er stasjonert i kurdisk Nord-Irak og vil inntil videre bli værende der.

Pelosi ber om ny resolusjon: Vil begrense Trumps militære aksjoner mot Iran

Ikke bindende

Norge avventer ytterligere beskjed fra myndighetene i Bagdad og fastholder at de norske soldatene er i Irak på invitasjon fra landets myndigheter.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) stiller spørsmål ved om vedtaket i den irakiske nasjonalforsamlingen er bindende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da resolusjonen så vidt vi forstår ikke er et bindende lovvedtak, knytter det seg usikkerhet til hvordan dette vil bli fulgt opp videre fra irakisk side, sier hun til NTB.

– Vi avventer derfor nærmere tilbakemelding fra irakiske myndigheter hva som vil bli det konkrete utfallet og veien videre, sier hun.

USAs forsvarssjef: Brev om tilbaketrekking fra Irak sendt ved en feil

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisk dialog

Norge er ifølge Søreide i dialog både med koalisjonspartnere og irakiske myndigheter, men vil ikke si på hvilket nivå eller hvordan denne dialogen foregår.

Norge har ingen ambassade i Bagdad, og kontakten med landets myndigheter håndteres derfor vanligvis av diplomater ved den norske ambassaden i Jordans hovedstad Amman.

Forsvarsdepartementet henviser til Utenriksdepartementet i saken, og Forsvarets operative hovedkvarter er også ordknappe.

– Dialogen finner sted på politisk nivå, sier major Brynjar Stordal til NTB.

– Irakiske myndigheter har invitert oss, og avtalen står inntil videre ved lag, legger han til.

Aktuelt: Iran setter USA på terrorliste

Stasjonert flere steder

Hoveddelen av det norske styrkebidraget kommer fra panserbataljonen i Troms og har nå forskanset seg i leiren ved Ain al-Asad-flybasen.

Enkeltoffiserer er imidlertid også stasjonert andre steder i landet, men Forsvaret ønsker ikke å opplyse om de befinner seg i Bagdad eller på Taji-basen, som tyske soldater nå forlater.

– Det er et lite antall. Vi ønsker ikke å gå ut med detaljer om hvor mange de er, eller hvor de befinner seg, sier Stordal.

Soldatene som nå befinner seg i Irak, skal etter planen hjem i februar. Da skal soldater fra Telemarksbataljonen etter planen følge etter, men det er uklart om dette blir noe av.