Rettssaken mot Weinstein i gang i New York

Harvey Weinstein under et forberedende møte før voldtektssaken mot ham kom opp for retten. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix
Harvey Weinstein under et forberedende møte før voldtektssaken mot ham kom opp for retten. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke skuespillere sto og ventet da filmmogulen Harvey Weinstein ankom retten i New York mandag, der voldtekts- og overgrepssaken mot ham ble innledet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Weinstein (67) så skrøpelig ut da han ankom retten med en rullator etter en nylig ryggoperasjon. Han var iført svart dress, slips og hvit skjorte.

På den andre siden av gaten hadde skuespillere og andre kvinner som har sagt at de ble utsatt for seksuelle overgrep eller trakassering av Weinstein, samlet seg for å vise sin avsky mot filmprodusenten.

– Han så feig ut. Han ville ikke se på oss. Han ga oss ikke øyekontakt, sa Sarah Ann Masse.

Rosanna Arquette, Dominique Huett, Rose McGowan, Paula Williams, Louise Godbold og Lauren Sivan var blant de frammøtte skuespillerne og modellene.

To søksmål

Weinstein var i mange år en av Hollywoods mektigste filmprodusenter. Etter at anklagene ble offentlig kjent i oktober 2017, er han blitt en paria i filmbransjen. Det var anklagene mot Weinstein som ble startskuddet for #MeToo-kampanjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bortimot 90 kvinner, blant dem Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow, har anklaget Weinstein for voldtekter, overgrep og seksuell trakassering. Men rettssaken som startet mandag, omhandler kun en tiltale for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner. Det ene søksmålet dreier seg om en voldtekt i 2013 og det andre om tvunget oralsex i 2006.

67-åringen har erklært seg ikke skyldig og sier kvinnene samtykket til sex. Hvis han blir kjent skyldig, risikerer han fengsel på livstid. Men for at det skal bli resultatet, må påtalemyndigheten bevise at Weinstein er en notorisk overgriper som i årevis har forgrepet seg mot kvinner han hadde makt over i kraft av sin stilling som Hollywood-produsent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Velger jury

Utvelgelsen av juryen starter tirsdag, besluttet dommeren i det én time lange rettsmøtet mandag.

Det kan ta tid å få juryen på plass ettersom potensielle jurymedlemmer kan vise seg å ha forhåndsdømt ham på grunn av den enorme mediedekningen saken har fått. Den endelige utvelgelsen av juryens medlemmer kan bli forsinket til 14. januar, og det er ventet at rettssaken vil vare fra seks til åtte uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For aktoratet er det viktig å kunne vise at Weinstein hadde tilbøyelighet til å forgripe seg mot kvinner, utover de to søksmålene som rettssaken handler om. Påtalemyndigheten ønsker derfor å stille over 75 kvinner som vitner.

Dommeren har ikke sagt hvor mange som skal få vitne.

Steile fronter

Aktoratet og Weinsteins team barket sammen allerede under mandagens rettsmøte, som stort sett handlet om prosedyrespørsmål.

Aktor Joan Illuzzi-Orbon brukte ordet «rovdyr» om Weinstein og anklaget Weinsteins advokat Donna Rotunno for «nedverdigelse og ydmykelse» av aktoratets vitner for å ha lekket fra rettsdokumenter overfor pressen før rettssaken startet.

– Jeg har ikke nedverdiget noen som helst, svarte Rotunno, som hevder at aktoratet har en dårlig sak. Hun satser på harde kryssforhør av kvinnene som anklager ham.

Dommeren nektet å etterfølge aktoratets krav om å forby advokater fra å uttale seg om bevis utenfor rettssalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Weinsteins forsvarerteam fikk ikke medhold i et ønske om å innkalle Nicholas DiGaudio som vitne. DiGaudio ble fjernet fra etterforskningen på grunn av anklager om at han hadde holdt tilbake bevis som kunne ha hjulpet Weinstein.

– Vil hjelpe andre

Weinstein antydet i et epostintervju med CNN lørdag at han kan være i stand til å bygge opp igjen karrieren sin dersom han blir frikjent.

– Hvis jeg kan få anledning til å gjøre noe bra og å etablere steder som kan hjelpe og støtte de som trenger det, så har jeg til hensikt å gjøre det, skrev han.

Kort tid etter mandagens rettsmøte på Manhattan opplyste politiet i Los Angeles at de har siktet Weinstein for seksuelle overgrep mot to kvinner i 2013.