FN-rapportør: Fortsatt fengsling av Manning vil være det samme som tortur

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs spesialrapportør for tortur mener at det vil være ensbetydende med tortur å holde Chelsea Manning fengslet fordi hun nekter å vitne for en storjury.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vurderingen fra FN-tjenestemannen Nils Melzer står i et brev som ble gitt til amerikanske myndigheter torsdag.

I fjor ble Manning stevnet som vitne i forbindelse med etterforskningen av WikiLeaks, men Manning nektet å stille og begrunnet det med at hun prinsipielt er imot storjurysystemet.

En dommer besluttet derfor at hun skulle fengsles i opptil 18 måneder såfremt hun ikke endret mening. Han ga henne også bøter på opptil 1.000 dollar per dag.

I brevet skriver Melzer at fengslinger som er ment å fungere som press, er ensbetydende med tortur i henhold til internasjonal lov. Han ber derfor om at Manning løslates.

Manning har allerede sittet fengslet i sju år i et militærfengsel etter å ha lekket dokumenter om krigen i Irak til WikiLeaks. Hun ble i utgangspunktet dømt til 35 års fengsel, men ble benådet i 2017 av daværende president Barack Obama. I mars ble hun fengslet igjen.

Den samme storjuryen som har stevnet Manning, har også tiltalt WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange og krevd ham utlevert fra Storbritannia, der han nå sitter innesperret i et høysikkerhetsfengsel utenfor London.