USA sender ekstra soldater til ambassaden i Irak


Video: Her stormer demonstrantene USAs ambassade i Bagdad. 

USA sender ekstra styrker til ambassaden i Bagdad etter tirsdagens angrep.

– Død over Amerika! lød et av slagordene da demonstranter for første gang på flere år klarte å ta seg fram til den tungt bevoktede ambassaden.

Militsmedlemmene og deres tilhengere klarte å sette fyr på resepsjonsområdet i USAs ambassade i Bagdad. Sikkerhetsstyrker og amerikanske ambassadevakter klarte deretter å presse dem tilbake med tåregass og sjokkgranater.

USAs president Donald Trump anklager Iran for å ha stelt i stand et angrep på ambassaden.

– De kommer til å bli stilt helt og holdent til ansvar, tvitrer Trump, som legger til at han forventer at irakiske styrker beskytter ambassaden.

I en uttalelse tirsdag kveld sier USAs forsvarsminister Mark Esper at de nå sender flere soldater til ambassaden, for å beskytte de ansatte.

Les også: Trump gir Iran skylda for ambassadeangrep i Irak

Pompeo advarer

USAs utenriksminister Mike Pompeo skal ha gjort det klart at USA «kommer til å forsvare folket sitt, som er der for å støtte et selvstendig og uavhengig Irak».

Det sa Pompeo i en telefonsamtale med Iraks statsminister Adel Abdel-Mahdi og med president Barham Saleh.

Begge to skal ha forsikret Pompeo om at de skulle garantere sikkerheten til amerikanske borgere i landet.

Svarte på angrep

Den voldsomme protesten skjer etter at 25 krigere fra en Iran-støttet irakisk milits ble drept i amerikanske luftangrep for to dager siden.

Demonstrantene er en del av begravelsesfølget for flere av de drepte. Etter begravelsene i Bagdad nyttårsaften gikk de videre til den tungt bevoktede grønne sonen, som huser ambassader og regjeringskontorer.

En strøm av menn, mange av dem i uniform, samt flere kvinner, gikk rett gjennom veisperringene som vanligvis hindrer folk flestes tilgang til den grønne sonen.

Bakgrunn: Irak med advarsel til USA etter amerikansk luftangrep

Ansatte skal være trygge

Sikkerhetsvaktene trakk inn i ambassadekomplekset, mens flere demonstranter satte opp protesttelt utenfor, kastet stein og vannflasker og knuste overvåkingskameraer.

I en uttalelse fra ambassaden skriver de at de ansatte er trygge, og at det ikke er behov for å evakuere dem.

USAs ambassadør Matt Tueller har vært utenlands på ferie, men returnerer nå til ambassaden.

Brant flagg

Demonstrantene satte fyr på amerikanske flagg og hengte opp gule flagg tilhørende militsen Hizbollah-brigadene (Kataeb Hizbollah). USAs angrep mot militsen har vakt raseri og kraftig fordømmelse i Irak.

– Parlamentet må kaste ut USAs soldater, hvis ikke gjør vi det, står det på en av plakatene i folkemengden utenfor ambassaden.

Bagdad-regjeringen kaller angrepene et åpenbart brudd på irakisk suverenitet og sier at forholdet til USA, som har over 5.000 soldater i landet, står på spill.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden