Carlos Ghosn bekrefter at han har forlatt Japan

Carlos Ghosn under en pressekonferanse i Japan i mai 2012, da han fortsatt var toppsjef i Renault-Nissan. Arkivfoto: Koji Sasahara / AP / NTB scanpix
Carlos Ghosn under en pressekonferanse i Japan i mai 2012, da han fortsatt var toppsjef i Renault-Nissan. Arkivfoto: Koji Sasahara / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nissans tidligere toppsjef Carlos Ghosn sier at han har rømt fra politisk forfølgelse i Japan. Advokaten benekter å være involvert i flukten til Libanon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er forbløffet, sier hans japanske advokat Junichiro Hironaka til pressen i Tokyo nyttårsaften.

Nyheten om at Ghosn plutselig befant seg i Beirut, er den siste tvisten i fortellingen om 65-åringens fall fra mektige lederstillinger i bilindustrien til japansk varetektsfengsel.

Den tidligere industritoppen har både fransk, brasiliansk og libanesisk statsborgerskap. I Beirut eier han en bolig, og Libanon har ingen utleveringsavtale med Japan. Etter planen skulle han om få måneder stilles for retten, blant annet for anklager om økonomisk utroskap.

– Jeg befinner meg i Libanon og vil ikke lenger være et gissel i en arrangert japansk rettsprosess hvor innrømmelse av skyld er forventet, rasismen er ubegrenset og hvor en blir nektet grunnleggende menneskerettigheter, sier Ghosn i en uttalelse tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjokkbølger

Det er uklart hvordan 65-åringen klarte å forlate Japan, ettersom betingelsene for hans løslatelse mot kausjon, innebærer utreiseforbud. Libanesiske medier rapporterer at Ghosn ankom i privatfly fra Tyrkia til Libanon, hvor hans foreldre er født og hvor han tilbrakte mesteparten av sin barndom.

Ghosns brå avreise fra Japan regnes som nesten like dramatisk som pågripelsen på en Tokyo-flyplass i november 2018. Pågripelsen sendte sjokkbølger gjennom forretningsverdenen.

Ghosn ble blant annet siktet for å ha beriket seg selv gjennom mistenkelige pengeoverføringer fra Nissan, selskapet han ledet i to tiår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tidligere Nissan-topp ber om at saken mot ham droppes

Under overvåking

Han har konsekvent benektet alle anklager og hevder japanske myndigheter diktet opp siktelsen mot ham for å forhindre en tettere sammenslåing av de to selskapene Nissan og alliansepartneren franske Renault. Han var toppsjef i begge selskapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter pågripelsen fikk han sparken fra både Nissan og Mitsubishi Motors, før han selv sa opp som administrerende direktør og styreleder i Renault.

En anonym talsmann for den japanske påtalemyndigheten sier til japanske medier at de ikke vet hvordan Ghosn greide å forlate landet ettersom han var under overvåking.

I Japan bekrefter Ghosns advokater at de fortsatt har klientens tre pass.

– Jeg vet ikke engang om vi kan kontakte ham, sier Hironaka, som legger til at han fortsatt tror klienten er uskyldig.

I uttalelsen som Ghosns representanter offentliggjorde fra Libanon tirsdag, lover forretningsmannen at han skal snakke med pressen neste uke.

Nektet kontakt med kona

Ghosn ble først satt i varetekt etter pågripelsen, men slapp ut mot kausjon, før han ble pågrepet igjen da siktelsen ble utvidet i april 2019. Han ble løslatt mot kausjon etter kort tid, men med flere restriksjoner.

Blant annet hadde han i flere måneder forbud mot å ha kontakt med sin libanesiske kone, og han kunne bare oppholde seg på bestemte områder i Japan.

Libanesiske myndigheter har ikke gitt noen offisiell uttalelse eller bekreftet at Ghosn har ankommet landet.