Dødstallet stiger fortsatt etter bilbombe i Somalia

Video: Over 70 drept av bilbombe i Somalia.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dødstallet nærmer seg 100 etter at en bilbombe gikk av ved et skattekontor i et travelt handleområde i morgenrushet i Somalias hovedstad Mogadishu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Antall bekreftede ofre er 78 drepte og 125 sårede. Tallene kan bli høyere, sa leder for ambulansetjenesten Aamin, Abdukadir Abdirahman Haji, lørdag formiddag.

Medina-sykehuset bekreftet at 73 var drept. Shafi-sykehuset bekreftet å ha mottatt åtte drepte. Andre sykehus i byen har også mottatt drepte og sårede, opplyser polititalsmann Ahmed Bashane til DPA.

– Vi nærmer oss 100 drepte i dette forferdelige angrepet, sier han.

Dødstallet hadde da steget gjennom formiddagen lørdag etter at bilbomben rammet midt i morgenrushet tidlig på dagen. Det ble først meldt om minst fem drepte.

Omfattende

Øyenvitner forteller om omfattende ødeleggelser.

– Dette er en dyster dag, sier øyenvitnet Ahmed Moalim Warsame.

Bilbomben gikk av ved en sikkerhetskontrollpost utenfor et skattekontor. Bilder fra stedet viser forvridde bildeler og lik som ligger på bakken. En stor svart røyksøyle steg opp fra stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

16 av de drepte var universitetsstudenter som at på en buss da bomben gikk av.

– Jeg så mange drepte som lå på bakken. Noen av dem var politifolk, men flesteparten var studenter, sier øyenvitnet Mohamed Abdi Hakim.

Politiet opplyser at to av de drepte var tyrkiske statsborgere.

– Jeg fordømmer dette grusomme angrepet i Somalia. Mine tanker går til dem som har mistet sine kjære. Somalias befolkning trenger fred og sikkerhet, skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også FNs generalsekretær António Guterres fordømmer angrepet, i likhet med europeiske og russiske ledere.

Fakta om al-Shabaab

* Militant islamistisk gruppe i Somalia som kjemper for islamsk politisk styre med innføring av islamsk lov.

* Var opprinnelig en væpnet del av koalisjonen Den islamske domstol i Somalia, som tok kontroll over en stor del av landet i 2006, men som gikk i oppløsning etter den etiopiske invasjonen samme år.

* Erklærte seg i 2012 som al-Qaida-nettverkets somaliske gren.

* Ledet av Ahmed Abdi Godane, også kjent som Mukhtar Abu Zubair. Han ble ifølge USA drept i amerikanske luftangrep i Somalia høsten 2014.

* Ledes nå av Ahmed Diriye, også kjent som Ahmed Umar og Abu Ubaidah.

* Gruppen består av mellom 7.000 og 9.000 personer. Den kontrollerer fortsatt områder sør i Somalia selv om den ble drevet ut av hovedstaden Mogadishu i 2011.

* Somalias regjering forsøker med støtte fra styrker fra Den afrikanske union (AU) å få kontroll over hele Somalia.

* Flere hundre utlendinger skal ha sluttet seg til al-Shabaab. Gruppen har tatt på seg ansvaret for en rekke terrorangrep i og utenfor Somalia.

(Kilde: NTB)

Al-Shabaab

Ingen har så langt uttalt at de sto bak bilbomben. Men den al-Qaida-tilknyttede ytterliggående islamistgruppen al-Shabaab har ofte stått bak tilsvarende angrep i Somalia.

Al-Shabaab ble fordrevet fra Mogadishu for flere år siden, men har i ettertid fortsatt å utføre angrep rettet mot sikkerhetsposter, restauranter og hoteller i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppen har påtatt seg skylden for en rekke tidligere angrep. Men den gjorde det ikke da over 500 mennesker ble drept i et lastebilbombeangrep 14. oktober 2017, selv om gruppen ble anklaget for å ha stått bak.

(Saken fortsetter under)

Helsepersonell frakter med seg en såret person etter lørdagens bilbombe i Mogadishu. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Helsepersonell frakter med seg en såret person etter lørdagens bilbombe i Mogadishu. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Noen analytikere hevdet at al-Shabaab ikke hadde mot til å uttale at den sto bak 2017-angrepet, fordi dens strategi om å fremstille regjeringen som svekket, hadde begynt å slå tilbake.

Utenlandsk hjelp

Al-Shabaab, som kontrollerer deler av Somalias sørlige og sentrale regioner, skaffer seg inntekter via et selvinnført skattesystem som eksperter beskriver som utpressing av næringsliv og reisende som ankommer landet. Al-Shabaab tjener millioner av dollar i året på denne måten.

Somalia har siden 2012 vært styrt av en sentralregjering med støtte fra lokale klaner. Regjeringen støtter seg på styrker fra Den afrikanske union (AU).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdagens angrep reiser bekymring rundt hvorvidt somaliske styrker er egnet til å overta ansvar for sikkerhetssituasjonen i landet fra AUs styrker i de kommende månedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig har Somalia de siste årene fått mer hjelp fra USA. USA har intensivert bruk av droneangrep mot al-Shabaab etter at president Donald Trump kom til makten, og USA har også styrket de diplomatiske båndene til Somalia. I oktober gjenåpnet USA sin ambassade i Mogadishu.

Norsk hjelp

Somalia er et viktig partnerland for Norge. I fjor ga Norge 543 millioner kroner i bilateral bistand til landet.

I høst foreslo regjeringen at Norge neste år skal gi Somalia et kortsiktig overgangslån på drøyt 3,1 milliarder kroner. Det vil gjøre landet i stand til å betjene misligholdt gjeld til Verdensbanken.

Deretter vil Somalia kunne få et nytt lån fra Verdensbanken, som benyttes til å innfri overgangslånet fra Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter flere tiår med borgerkrig har situasjonen i Somalia stabilisert seg de siste årene. Myndighetene har iverksatt flere viktige politiske og økonomiske reformer, men landet er fortsatt i en sårbar situasjon. Lånet fra Norge vil være et viktig bidrag til arbeidet med reform og stabilisering, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i oktober.

Somalia har en utenlandsgjeld på rundt 43 milliarder kroner, og landets regjering har gjeldslette som en hovedprioritet.