Omstridt ny kirkelov vedtatt i Montenegro

Serbisk-ortodokse prester protesterer mot en ny lov i Montenegro om kirkeeiendom. Foto: Risto Bozovic / AP / NTB scanpix
Serbisk-ortodokse prester protesterer mot en ny lov i Montenegro om kirkeeiendom. Foto: Risto Bozovic / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en lang og bitter debatt og håndgemeng i salen vedtok Montenegros nasjonalforsamling fredag morgen en omstridt lov om kirkelig eiendom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

18 opposisjonspolitikere ble arrestert etter at de kastet fyrverkeri og plastflasker og forsøkte å angripe andre parlamentarikere inne i salen. Den omstridte loven ble da vedtatt av de gjenværende parlamentarikerne.

Loven har skapt strid de siste ukene mellom regjeringen og den pro-serbiske opposisjonen som står nær den serbisk-ortodokse kirken, Montenegros viktigste kirkesamfunn.

I henhold til den nye loven må kirkesamfunn legge fram bevis for at de eier eiendommene de har hatt siden før 1918, da Montenegro tapte sin uavhengighet.

Den serbisk-ortodokse kirken beskylder myndighetene for å prøve å frata kirken dens tradisjonelle eiendommer, blant annet hundrevis av klostre og kirker fra middelalderen.

Myndighetene benekter dette og sier de bare forsøker å få orden på eiendomsforholdene.

Under den åtte timer lange debatten som startet torsdag kveld, ba opposisjonspolitikerne sine tilhengere blokkere veier og gripe til våpen om loven ble vedtatt.

Etter at endringer de foreslo, ble nedstemt, kastet de fyrverkeri i salen, gjorde hærverk i bygningen, kastet flasker og forsøkte fysisk å gå til angrep på andre politikere.