Dødstallet stiger til 28 etter juletyfon på Filippinene

Strømledninger er revet ned flere steder etter at Filippinene i julehelgen ble rammet av en kraftig tyfon, her i Balasan i Iloilo-provinsen. Foto: Leo Solinap / AP / NTB scanpix
Strømledninger er revet ned flere steder etter at Filippinene i julehelgen ble rammet av en kraftig tyfon, her i Balasan i Iloilo-provinsen. Foto: Leo Solinap / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Minst 28 er døde og tolv er savnet etter at en kraftig tyfon feide over Filippinene i julehelgen. Tusener måtte flykte fra sine hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stormen Phanfone traff land på østkysten julaften og feide gjennom små landsbyer og populære turiststeder i de sentrale delene av øynasjonen første juledag.

Myndighetene oppjusterte dødstallet til 28 på fredag, etter hvert som nye tall ble meldt inn fra avsidesliggende landsbyer der både mobilnettet og internett var nede.

– Det er sannsynlig at dødstallet stiger mer, selv om vi håper det ikke gjør det, sier talsmann for katastrofemyndighetene, Mark Timbal. Han sier tolv personer fortsatt er savnet.

Døde av støt

Blant dem som døde, var en far og hans tre barn som druknet, og en politimann som fikk elektrisk støt da han kom borti strømledninger som var falt ned.

En 13 år gammel gutt og en 38 år gammel mann døde også av støt i Leyte-provinsen,

Tyfonen har ødelagt hus, revet trær opp med roten og gjort hele byer strømløse. Flere sentrale områder i landet er også rammet av flom og jordskred, og tusener av mennesker har måttet flykte fra sine hjem.

Spøkelsesby

En hjelpearbeider beskriver den kraftig ramponerte kystbyen Batad i Iloilo-provinsen som en spøkelsesby.

Filippinene er stort sett et katolsk land, og hundretusener av mennesker fikk julefeiringen ødelagt av tyfonen.

Titusener av mennesker som måtte rømme fra sine hjem på lavtliggende øyer eller langs kysten, måtte feire jul i tilfluktssentre, og andre kom seg ikke dit de skulle fordi fly og ferjer ble kansellert.

Turister strandet

På den populære turistøya Boracay var flere hundre turister strandet fordi ferjene ble innstilt og flyplassen stengte.

Vinduer ble blåst ut i resorthotellene, og mobilnett og internett var nede.

En sørkoreansk turist meldte på Instagram at flyplassen i Aklan, som reisende til Boracay bruker, var sterkt skadet, og at alle veiene rundt var sperret.

Tyfon nummer 21

Siden tyfonen traff land julaften, har 58.000 personer måttet evakuere fra hjemmene sine. Stormen løyet litt torsdag, men det blåste likevel fortsatt kraftig inn fra Sør-Kinahavet.

Phanfone, som er den 21. tyfonen som treffer Filippinene i år, ventes å avta lørdag, ifølge landets værtjeneste.

Phanfone har fulgt nesten nøyaktig samme rute som supertyfonen Haiyan i 2013, da over 7.300 mennesker mistet livet eller ble borte. Phanfone er langt fra like kraftig som Haiyan.

Personvernpolicy