Nykommeren Buttigieg håper å hamle opp med Biden

Pete Buttigieg har gjort det bra i TV-debattene, men det er fortsatt et godt stykke fram til de tre største favorittene, som er 70, 77 og 78 år gamle. Foto: Chris Carlson / AP / NTB scanpix
Pete Buttigieg har gjort det bra i TV-debattene, men det er fortsatt et godt stykke fram til de tre største favorittene, som er 70, 77 og 78 år gamle. Foto: Chris Carlson / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Joe Biden har lenge vært favoritt til å bli Demokratenes presidentkandidat. Men få uker før første nominasjonsvalg har flere fått øynene opp for Pete Buttigieg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt kniver bortimot 20 demokrater om å bli partiets presidentkandidat, men for hver av høstens TV-debatter har kampen hardnet til. Tre veteraner regnes fortsatt i toppsjiktet: Senator og tidligere visepresident Joe Biden (77), senator Bernie Sanders (78) og senator Elizabeth Warren (70). Deretter følger Pete Buttigieg (37), ordføreren fra South Bend i Indiana som for få måneder siden var et ukjent fjes for de fleste amerikanere.

– Jeg synes Pete Buttigieg er spesielt interessant. Han er et eksepsjonelt politisk talent som imponerer alle, kritikerne inkludert. Og det er det som kreves for å kaste en sittende president – kun Reagan og Clinton har klart det i moderne tid, sier Hilmar Mjelde, postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, til NTB.

Buttigieg har vært soldat i Afghanistan, jobbet i konsulentselskapet McKinsey og er åpent homofil. I likhet med Biden regnes han som moderat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om valgåret i USA

* USA holder presidentvalg 3. november 2020.

* President Donald Trump stiller til gjenvalg. Han har to utfordrere i Det republikanske partiet, men ingen er ventet å kunne slå Trump i nominasjonsprosessen.

* Blant favorittene til å bli Demokratenes presidentkandidat er Joe Biden (77), Bernie Sanders (78), Elizabeth Warren (70) og Pete Buttigieg (37). Tidligere New York-borgermester Michael Bloomberg (77) har også meldt seg på kampen de siste ukene.

* Demokratene og Republikanerne avholder primærvalg og nominasjonsmøter (caucus) for å velge delegater som skal avgjøre hvem som blir partienes presidentkandidater, under landsmøter i henholdsvis juli og august.

* Nominasjonsprosessen starter i Iowa 3. februar og fortsetter i New Hampshire 11. februar, Nevada 22. februar og South Carolina 29. februar.

* Supertirsdagen er 3. mars, da det avholdes nominasjonsvalg i cirka 15 delstater, blant dem Texas, California, Georgia, North Carolina og Virginia.

* Deretter følger det på med nye nominasjonsvalg nesten hver uke fram til begynnelsen av juni.

* Kandidatene utpekes på partienes landsmøter. Demokratene møtes 13.–16. juli i Milwaukee, Wisconsin, mens Republikanerne møtes 24.–27. august i Charlotte, North Carolina.

* Datoene for de tradisjonelle TV-debattene mellom de to presidentkandidatene er ennå ikke fastsatt. Trump har antydet at han ikke vil delta.

Kilder: Wikipedia, uspresidentialelectionnews.com, NTB

Holdningsendring?

Det er imidlertid høyst uklart om USA er klar for en åpent homofil president.

– Jeg tenker at Buttigieg blir mer populær når folk får vite litt mer om ham. Han er kjempeflink. Og han er ung, mens de største favorittene er 70 år eller mer. Men så er han gay, sier professor i statsvitenskap ved NTNU, Torbjørn Lindstrøm Knutsen.

– Men det skjer jo ting i hele Vesten. Plutselig kan det være at homofili ikke er noe problem lenger. Buttigieg er ung og flink og veldig pragmatisk. Jeg ville ikke satt store summer på ham, men jeg holder et lite øye med ham, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knutsen peker også på Warren som skarp og dyktig. Men også hun kan få problemer med å få bred nok oppslutning.

– Jeg tviler på at en kvinne langt til venstre har mulighet til å få gjennomslag i amerikansk politikk slik det ser ut i dag, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Demokratenes toppkandidater

I alt har over 20 demokrater meldt seg på i kampen om å bli Donald Trumps utfordrer i presidentvalget 3. november 2020. Noen av dem har allerede trukket seg. Disse demokratene har foreløpig størst oppslutning på meningsmålingene.

* Joe Biden (77)

Tidligere visepresident og senator fra Delaware. Han tilhører partiets moderate fløy, har mye politisk erfaring og er blitt ansett som den med størst mulighet for å slå Trump. Men han har vært ujevn i debattene, og det er frykt for at riksrettsprosessen mot Trump vil ødelegge for ham. Trump anklages for å ha forsøkt å sverte Biden ved å presse Ukraina til å etterforske ham.

* Pete Buttigieg (37)

Ordfører i South Bend i delstaten Indiana. Moderat. Var etterretningsoffiser i Afghanistan i 2014, har jobbet for konsulentselskapet McKinsey og er åpent homofil. Ligger godt an i Iowa, som er først ute i nominasjonsprosessen. Utdannet ved Harvard. Kjent for å være språkmektig, og lærte seg norsk etter å a lest «Naiv Super» av Erlend Loe.

* Bernie Sanders (78)

Senator fra Vermont. Betegner seg selv som sosialist. I 2016 var han nær ved å vinne over Hillary Clinton i nominasjonskampen. Han er kritisk til Wall Street og vil bekjempe økonomisk ulikhet. I oktober ble han innlagt på sykehus etter et hjerteinfarkt og måtte ta en pause i valgkampen.

* Elizabeth Warren (70)

Senator fra Massachusetts. Tidligere jussprofessor ved Harvard Law School. Tilhører også partiets venstreside. Kjent for å ha kommet med en rekke progressive forslag. Hadde medvind i begynnelsen av valgkampen, men entusiasmen for Warren ser ut til å ha dabbet av.

* Klobuchar, Steyer og Yang

Tre andre kandidater deltok i TV-debatten 19. desember: Minnesota-senator Amy Klobuchar (59), milliardær og miljøforkjemper Tom Steyer (62) og forretningsmannen Andrew Yang (44). Yang er den eneste kandidaten med minoritetsbakgrunn som kvalifiserte seg til debatten. Ingen av deltakerne hadde afroamerikanske eller latinamerikanske røtter.

* Kommende debatter

De neste TV-debattene holdes 14. januar, 7. februar, 19. februar, 25. februar, samt i mars og april. For hver debatt stilles det strengere krav for å delta, både når det gjelder oppslutning på meningsmålingene og økonomisk støtte. I 2019 ble det arrangert seks TV-debatter.

Kilder: NTB, AP

– Jevnt oppgjør

Førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen ved Universitetet i Agder tror at nominasjonskampen blir jevn. Han utelukker ikke at vinneren først blir klar i juni, når de siste delstatene avholder nominasjonsvalg.

Tidligere visepresident Joe Biden og senator Bernie Sanders fra Vermont under Demokratenes nominasjonsdebatt. Foto: Chris Carlson / AP
Tidligere visepresident Joe Biden og senator Bernie Sanders fra Vermont under Demokratenes nominasjonsdebatt. Foto: Chris Carlson / AP

– Buttigieg er interessant. Han veldig dyktig og har ledererfaring. Men han har liten appell til afroamerikanske velgere og er bare 37 år, konstaterer Tønnessen.

Mange velgere som vil stemme på Demokratene, mener at den aller viktigste egenskapen hos kandidaten er å kunne slå Trump. Det har lenge vært Bidens argument, men nå har riksrettsprosessen mot Trump skapt usikkerhet om han har det som skal til.

– Biden har drevet valgkamp med utgangspunkt i at han er den mest valgbare. Men etterforskningen av Ukraina-saken og riksrettssaken svekker Biden også, mener Tønnesen.

Biden svertet?

Riksrettssaken kretser rundt Trumps forsøk på å få Ukraina til å etterforske Biden og hans sønn Hunter i forbindelse med sønnens jobb i et ukrainsk gasselskap. Selv om granskere for lengst har konkludert med at verken Biden eller sønnen har gjort noe galt, kan Trumps anklager ha skadd velgernes inntrykk av Biden, mener Tønnessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke Hilmar Mjelde vil peke på noen favoritt.

– Det er reelt helt åpent ennå. Det står mellom Buttigieg, Biden, Sanders og Warren. Buttigieg står sterkest i Midtvesten, Sanders og Warren i nordøstlige USA, Biden i sørstatene. Valgkampen er organisert litt annerledes enn i 2016, sier Mjelde.

– Samtidig sier historien at partiet samler seg bak en bjellesau etter de to første nominasjonsvalgene. Og man skal også huske at alle visepresidentene i moderne tid som har stilt, har vunnet nominasjonsvalget. Det lover godt for Biden, mener han.

Da demokratene møttes til årets siste TV-debatt torsdag før jul var det imidlertid en annen nykommer som også pekte seg ut: senator Amy Klobuchar (59). Også hun forsøker å kapre sentrumsvelgerne.

– Hvis Klobuchar ender opp med å bety noe i februar – og det er et åpent spørsmål gitt hennes nåværende oppslutning på meningsmålingene – vil denne debatten bli husket som vendepunktet, skriver nettstedet Politico.