Nye Boeing-dokumenter forteller om 737 MAX-feil

Nye dokumenter fra flyprodusenten forteller om feil ved styringssystemene til flytypen 737 MAX. Arkivfoto: Ted S. Warren / AP / NTB scanpix
Nye dokumenter fra flyprodusenten forteller om feil ved styringssystemene til flytypen 737 MAX. Arkivfoto: Ted S. Warren / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyprodusenten Boeing leverte nye, inkriminerende dokumenter til amerikanske luftfartsmyndigheter og en komité i Kongressen bare timer etter topplederbyttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dokumentene viser et urovekkende bilde av Boeings ansvar for sikkerhetsproblemene på 737 MAX-flyene, fortalte en ansatt ved Kongressen til nyhetsbyrået AFP tirsdag.

Mandag fikk Boeings toppsjef sparken, og dokumentene ble overlevert til ansatte ved Kongressen i USA, som etterforsker problemene ved flytypen, sent mandag. Da var allerede mange tjenestemenn reist på juleferie.

Flere hundre MAX-fly hos flyselskaper verden over ble satt på bakken etter at et fly tilhørende Ethiopian Airlines styrtet i mars. I fjor høst styrtet samme type fly i Indonesia. Til sammen 346 mennesker omkom i de to ulykkene.

Pilot meldte om feil

I en meldingsutveksling som vises i dokumentene, beskriver en Boeing-pilot et problem i en simulator som gjelder styringssystemet MCAS, som er knyttet til begge ulykkene.

– Det tegner et veldig urovekkende bilde av bekymringer uttrykt av ansatte om selskapets sikkerhetskultur, og tiltakene gjort av andre ansatte for å sikre at Boeings produksjon ikke ble forsinket av myndighetene eller andre, står det i eposten til den ansatte i Kongressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyprodusenten blir gransket for avgjørelsen om å fortsette å fly 737 MAX-flyene etter den første ulykken, for å ha ignorert advarsler fra ansatte og for å ha ofret sikkerheten i kampen om å utvikle et fly som kunne konkurrere med den europeiske flyprodusenten Airbus.

Amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) har blitt kritisert for å ha et for avslappet og vennlig forhold til selskapet det skal kontrollere. FAA har erkjent at det mottok det som ser ut til å være de samme dokumentene mandag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skjedde bare timer etter at Boeings toppsjef Dennis Muilenburg måtte gå av fordi han ikke har greid å få flygiganten ut av krisen.

Boeing lover åpenhet

Boeing opplyser at selskapet kontaktet FAA and Kongressen som «en del av vår forpliktelse til åpenhet», opplyser en talsmann i en epost.

– Som med tidligere dokumenter referert av komiteen, gjenspeiler ikke tonen og innholdet i denne kommunikasjonen hva selskapet er og trenger å være, heter det videre i eposten fra Boeing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Talspersonen understreker videre at Boeing de siste ni månedene har skjerpet sikkerhetsrutinene og bedret kulturen i organisasjonen. Det viser til perioden etter den siste av de to flyulykkene.

Den siste utviklingen gjør det klart at flygiganten kommer til å bli stilt til veggs også i 2020 for avgjørelsene som førte til ulykkene. Boeing forsøker samtidig å få godkjenning for at flytypen kan tas i bruk igjen.

David Calhoun er den nye toppsjefen som skal opprette Boeings skadeskutte omdømme.