Hjelpeorganisasjoner flykter fra provins i Jemen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolv internasjonale hjelpeorganisasjoner innstiller sitt arbeid i Dhale-provinsen sør i Jemen, etter angrep fra opprørere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA) ble det skutt granater mot hovedkvarterene til tre hjelpeorganisasjoner i provinsen lørdag. Ingen ble drept, men en sikkerhetsvakt ble såret og flere bygninger fikk skader.

– Dette innebærer en alarmerende økt risiko for hjelpearbeidere, konstaterer FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock, som opplyser at 217.000 mennesker nå vil bli uten sårt tiltrengt hjelp.

Blant organisasjonene som stanser sin virksomhet er Oxfam og International Rescue Committee (IRC).

Anklager al-Qaida

Det er ikke kjent hvem som sto bak helgens angrep i Dhale, men talsmenn for den internasjonalt anerkjente regjeringen i Jemen viser til at al-Qaida tidligere har angrepet hjelpeorganisasjoner i denne delen av landet.

Al-Qaida anklager ofte utenlandske hjelpeorganisasjoner for antiislamsk aktivitet.

Lowcock fordømmer det han kaller «en mediekampanje i deler av Jemen der det spres rykter og hisses til handling mot hjelpeoperasjoner».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fattig og krigsherjet

Jemen er araberverdenens fattigste land og har vært herjet av krig siden Houthi-opprørere grep makten i hovedstaden Sana i 2014.

Noen måneder senere gikk en regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia til krig mot houthiene og over 100.000 mennesker er trolig drept siden.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt og FN beskriver Jemen som den verste humanitære krisen i vår tid.

10 millioner mennesker trues nå ifølge hjelpeorganisasjonene av sult, mens ytterligere 7 millioner mennesker er feilernærte.