Forlenget varetekt for tyrkisk filantrop

Tyrkia og landets president Recep Tayyip Erdogan bryter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen ved å holde ledere av sivilsamfunnet fengslet, slår Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (ECHR) i Strasbourg fast. Foto: AP / NTB scanpix
Tyrkia og landets president Recep Tayyip Erdogan bryter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen ved å holde ledere av sivilsamfunnet fengslet, slår Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (ECHR) i Strasbourg fast. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En domstol i Tyrkia forlenger varetektsfengslingen av den kjente forretningsmannen Osman Kavala, til protester fra Norske PEN og andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kavala har sittet i varetekt siden november 2017. Sammen med 15 andre ledere i Tyrkias sivilsamfunn anklages han for å ha vært en sentral skikkelse i protestene mot president Recep Tayyip Erdogan i 2013, samt i det mislykkede kuppforsøket tre år senere.

En domstol i Silivri i utkanten av Istanbul forlenget tirsdag varetektsfengslingen av Kavala til 28. januar, da det skal holdes et nytt fengslingsmøte.

Kavala var selv til stede i retten og avviste anklagene som «totalt grunnløse».

– Siktelsen, som er på 657 sider, beviser at jeg er uskyldig, ikke skyldig, sa han.

Støtte fra PEN

Norske PEN har engasjert seg i Kavalas sak og omtaler forretningsmannen som en av Tyrkias største filantroper.

– Osman Kavala har hatt stor betydning for det tyrkiske kulturlivet gjennom sine bidrag til den frie kunsten, som er avhengig av ikke-statlig finansiering. En lang rekke språk-, litteratur- og samarbeidsprosjekter mellom ulike folkegrupper ville ikke blitt til uten Kavalas bidrag. Derfor er dette en viktig sak for oss å følge, sier generalsekretær Hege Newth.

Organisasjonens Tyrkia-rådgiver Caroline Stockford var selv til stede i retten i Silivri tirsdag.

Har bidratt enormt

– En mann som har bidratt enormt til det tyrkiske sivilsamfunnet, står tiltalt for absurde anklager i en rettssak uten reelle beviser, mener hun.

– Det er viktig å være til stede, for å vise at det internasjonale samfunnet følger med og bryr seg, sier Stockford.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (ECHR) i Strasbourg har også engasjert seg i Kavalas sak og slo i en kjennelse for to uker siden fast at Tyrkia bryter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen ved å holde ham fengslet.

Personvernpolicy