New York Times: Chatteapp brukes til spionasje av Emiratene

ToTok har blitt svært populær i Emiratene etter at chatteappen ble lansert som et alternativ til What's App og FaceTime. Nå skriver New York Times at den brukes til å spionere på brukerne. Arkivfoto: Patrick Castillo / Emarat Al Youm via AP / NTB scanpix
ToTok har blitt svært populær i Emiratene etter at chatteappen ble lansert som et alternativ til What's App og FaceTime. Nå skriver New York Times at den brukes til å spionere på brukerne. Arkivfoto: Patrick Castillo / Emarat Al Youm via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De forente arabiske emirater bruker en chatteapp ved navn ToTok til å spionere på brukerne, skriver The New York Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden appen ble lansert for få måneder siden, er den blitt lastet ned millioner av ganger, ifølge den amerikanske avisen.

I likhet med mange andre apper ber ToTok om stedsplassering, tilsynelatende for å kunne gi en nøyaktig værmelding, og om tilgang til brukerens kontakter, slik at brukeren skal komme i kontakt med venner. Appen har også tilgang til mikrofoner, kameraer, kalendere og andre data på brukerens telefon.

Avisens kilder er amerikanske tjenestemenn med tilgang til hemmelighetstemplet etterretning og eksperter som på vegne av avisen har undersøkt appen.

Emiratene har fra før av blokkert tilgangen til FaceTime fra Apple, What's App fra Facebook og andre apper som kan brukes til gratis telefonsamtaler.

Samtidig har medier i Emiratene presentert ToTok som et alternativ for utlendinger som ønsker å ringe hjem uten å betale for det.

Myndighetene i Emiratene har foreløpig ikke kommentert saken.