Våpenhvile på Filippinene

Den kommunistiske opprørsbevegelsen og Filippinenes president Rodrigo Duterte har blitt enige om en 16 dager lag våpenhvile i forbindelse med jul- og nyttårsfeiring. Her fra en protest rettet mot myndighetene i landets hovedstad Manila 10. desember. (AP Photo/Gerard Carreon)
Den kommunistiske opprørsbevegelsen og Filippinenes president Rodrigo Duterte har blitt enige om en 16 dager lag våpenhvile i forbindelse med jul- og nyttårsfeiring. Her fra en protest rettet mot myndighetene i landets hovedstad Manila 10. desember. (AP Photo/Gerard Carreon) Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det filippinske militæret har beordret en 16-dagers våpenhvile med de kommunistiske opprørsgruppene i landet i forbindelse med jul- og nyttårsfeiring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) håper beslutningen vil føre til nye forhandlinger mellom partene.

– Vi håper at våpenhvilen og samtalene rett før jul vil hjelpe partene til å finne veien tilbake til forhandlingsbordet. Norge står klare til å bidra, sa Søreide ifølge nyhetsbyrået DPA.

Våpenhvilen, som vil vare fram til 7. januar neste år, ble kunngjort av Filippinenes president Rodrigo Duterte og lederne av forbudte kommunistpartiet CCP søndag.

Kommunistgeriljaen på Filippinene har vært aktiv i over 50 år.

Norge har siden 2001 vært tilrettelegger for fredssamtaler mellom geriljaen og myndighetene, men høsten 2017 erklærte Duterte at han ikke lenger ønsket noen fredssamtaler med kommunistbevegelsen.

Presidenten sier han håper at våpenhvilen vil kunne føre til at fredssamtalene blir gjenopptatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Militærets talsmann general Edgard Arevalo sier soldatene har fått beskjed om å stoppe alle operasjoner. De vil imidlertid fortsette å patruljere gatene for å sikre sine baser og områder innenfor deres territorium.

CCP har samtidig bedt sine militsgrupper om å stoppe angrepene mot militæret, politiet og styrker fra myndighetene.

– Aktive forsvarsoperasjoner skal kun skje dersom det er klar og umiddelbar fare for et bevæpnet angrep fra fiendtlige styrker, sier CCP.