Slå både prins Andrew og Jeffrey Epstein:Energipolitikk skapte «det verste engelske ordet» i 2019

Representert på verstingliste: Prins Andrew, amerikansk gass (her gassfrakteren Excelsior ved Freeport) og avdøde Jeffrey Epstein.
Representert på verstingliste: Prins Andrew, amerikansk gass (her gassfrakteren Excelsior ved Freeport) og avdøde Jeffrey Epstein. Foto: Freeport LNG Development, L.P.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politikk, politivold og voldtekt ga grobunn for det dårligste engelske ordene og uttrykkene i 2019, ifølge et australsk språkrådgivingsbyrå. Vi fikk «frihetsgass», «slag med flat hånd» og «ufrivillig sex».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor kan ikke naturgass bare forbli naturgass? spør lederen av Plain English Foundation, Neil James.

Rådgivingsfirmaet jobber for å fremme «forståelig engelsk». De har merket seg at USAs energiminister Rick Perry har vært på et sjarmoffensiv i Europa, for å bidra til å «frigjøre Europa» igjen – ikke med soldater, men med «frihetens molekyler», eller «frihetsgass», som amerikanerne har begyt å kalle LNG-gass.

– Når et så enkelt produkt som naturgass begynner å få navn gjennom politiske vinklinger så er vi på farlig grunn, sier James.

Derfor har byrået kåret «freedom gas» til det dårligste ordet eller uttrykket i 2019.

Nummer to på lista er «spinndoktor»-uttrykk som var ment å nedtone alvorlige hendelser. I Australia ble en politimann observert mens han slo etter en kvinnelig demonstrant i hodet. Politiets talskvinne beskrev det som «palm strike» – slag med flat hånd, eller «klaps».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et vanlig oppryddingstiltak i dynamiske offentlige scenarioer, forklarte hun.

Så har vi saken om Jeffrey Epstein, der mediehus prøvde å nedtone anklagene mot ham.

Uttrykkene «non-consensual sex» (ufrivillig sex), «underage woman» (mindreårig kvinne) og «sex with a minor» (sex med en mindreårig) har byrået lite til overs for. De mener man skal kalle slikt for hva det er – «voldtekt«, «jente» og «voldtekt av mindreårige».

Neste plass på listen overtas av finansverdenen. Forsikringsselskapet NIB får kritikk for å ha forklart sine angivelige lovbrudd med handlinger som «ikke i tråd med rettslige krav».

Bilprodusenten Ford annonserte nedbemanninger med «frivillig frafall av ansatte».

Nummer tre er det byrået kaller en ikke-beklagelse fra britiske prins Andrew, for å ha oppholdt seg i huset til Jeffrey Epstein, selv etter at han ble dømt for seksuelle lovbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andrew mente hans avgjørelse om å være hos Epstein «var overskygget av min tendens til å være for ærefull».

Videre på listen finner vi blant annet Amazon-sjefen Jeff Bezos som beskrev sin separasjon som «en langvarig utforsking av kjærligheten». Som endte i skilsmisse altså.

Du kan lese pressemeldingen og resten av kritikken her.