Algeries mektige hærsjef er død

Algeries mektige hærsjef, general Ahmed Gaid Salah, er død. Foto: AP / NTB scanpix
Algeries mektige hærsjef, general Ahmed Gaid Salah, er død. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Algeries mektige hærsjef Ahmed Gaid Salah, som har framstått som landets sterke mann etter at president Abdelaziz Bouteflika ble tvunget til å gå av, er død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge det statlige nyhetsbyrået APS døde generalen av et hjerteinfarkt i sitt hjem mandag, 79 år gammel.

Salah overtok i praksis makten etter å ha tvunget president Abdelaziz Bouteflika til å gå av i april i år. Det skjedde etter omfattende demonstrasjoner mot regimet.

Protestene fortsatte etter Bouteflikas avgang, med krav om større utskiftninger. Demonstrantene krevde også Salahs avgang, men han nektet.

Forsøkte å blidgjøre

Salah forsøkte å blidgjøre demonstrantene ved å pågripe Boutreflikas bror Said Bouteflika, samt to tidligere etterretningssjefer, men lyktes ikke.

Han fengselet også to tidligere statsministre og lovet å slå ned på korrupsjon, men ble selv møtt med nye krav om å trekke seg.

Tidligere i måneden ble det holdt valg på ny president i Algerie, men opposisjonen og den såkalte Hirak-bevegelsen oppfordret til boikott og omtalte samtlige kandidater som «barn av det gamle regimet».

En nær alliert av Salah, tidligere statsminister Abdelmadjid Tebboune (74) gikk seirende ut med drøyt 58 prosent av stemmene,

Fastholder krav

Opposisjonen har avvist Tebbounes forslag om dialog og fastholder sitt krav om reformer, og protestene har fortsatt.

Demonstrasjoner har på papiret vært ulovlig i Algerie siden 2001, men protestbevegelsens store oppslutning har tvunget regimet til å se gjennom fingrene med dette.

Studentene får derfor gjennomføre ukentlige markeringer på tirsdager, mens Hirak-bevegelsen får holde sine markeringer på fredager.

Personvernpolicy