Protestene mot omstridt lov fortsetter i India

Minst 25 mennesker drept og 7.500 er fengslet etter to uker med omfattende protester mot en ny borgerskapslov i India. Foto: AP / NTB scanpix
Minst 25 mennesker drept og 7.500 er fengslet etter to uker med omfattende protester mot en ny borgerskapslov i India. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Protestene mot Indias omstridte statsborgerskapslov fortsetter, til tross for myndighetenes forsøk på å roe gemyttene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Loven åpner for at innvandrere fra Bangladesh, Pakistan og Afghanistan, som alt oppholder seg i India, kan få indisk statsborgerskap. Den gjør imidlertid et unntak for muslimer.

Minst 25 mennesker er de siste to ukene drept i harde sammenstøt mellom indiske sikkerhetsstyrker og hindunasjonalister på den ene siden, og muslimer og andre kritikere som mener loven truer Indias sekulære demokrati.

Protestene har vært mest omfattende i delstaten Uttar Pradesh, der rundt 20 prosent av de 200 millioner innbyggerne er muslimer.

Tusenvis pågrepet

Over 7.500 mennesker er pågrepet, 5.000 i Uttar Pradesh. Politiet i delstaten opplyste mandag at 250 politifolk er såret i sammenstøtene, hvor mange sivile som er såret er ikke kjent.

Indias statsminister Narendra Modi forsøkte i helgen å dempe gemyttene og forsikret landets 200 millioner muslimer om at loven ikke rammer dem.

– Denne loven har ingenting med Indias 1,3 milliarder innbyggere å gjøre. Jeg må forsikre Indias muslimske borgere om at denne loven ikke endrer noe for dem, sa han.

Tegnefilm

Mandag forsøkte Modis hindunasjonalistiske Bharatiya Janata-parti parti å dempe motstanden mot den nye statsborgerskapsloven med en kort tegnefilm på Twitter.

Filmsnutten viser to skjeggprydede menn, åpenbart muslimer, som diskuterer den nye loven, for deretter å konkludere med at «fred og brorskap» må til for å skape framgang.

Tegnefilmen har skapt reaksjoner i sosiale medier, der den hylles av enkelte, men latterliggjøres av andre.

Varsler markering

Indias største opposisjonsparti, Kongesspartiet, har varslet en stille markering i New Delhi mandag i protest mot den nye statsborgerskapsloven.

Partiets leder Sonia Gandhi vil selv gå i spissen for markeringen, som blir holdt ved minnesmerket for Mahatma Gandhi.

– Det holder ikke at man bare føler seg indisk. I en tid som dette er det helt avgjørende å vise at man er indisk og at man ikke lar seg ødelegge av hat, tvitret Sonia Gandhis sønn, Rahul Gandhi, som også har ledet Kongresspartiet.

Hindunasjonalistisk

Modis regjering hevder på sin side at loven er ment å gi beskyttelse til religiøse minoriteter som blir forfulgt av muslimer i nabolandet.

Loven skal også gjøre det mulig for hinduer som ble værende igjen i Pakistan da India og Pakistan ble splittet i 1947, å slå seg ned i India dersom de ønsker.

– Den fremmer det hindunasjonalistiske prosjektet og tanken om at hinduer og muslimer bør leve i hver sine land, sier statsviteren Niraja Gopal Jayal ved Jawaharlal Nehru-universitetet til Financial Times.

Personvernpolicy