Moskva lurer: Hvor blir det av vinteren?

Røde julekuler og knoppskyting i Moskva - men ingen snø. I desember har temperaturene ligget rundt ti grader over normalen. Foto: AP / NTB scanpix
Røde julekuler og knoppskyting i Moskva - men ingen snø. I desember har temperaturene ligget rundt ti grader over normalen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinter i Moskva betyr vanligvis mye snø og temperaturer godt under frysepunktet. Men i år er det annerledes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste ukene har termometrene vist rundt fire plussgrader, og i julehøytiden kan temperaturene stige enda mer. Normalen er seks minusgrader eller kaldere. Desember har dermed i snitt vært ti grader varmere enn normalt, ifølge Russlands meteorologiske institutt Rosgidromet.

Snøen er ikke å finne noen steder, og alle byens skianlegg holder stengt i juletida. I stedet har trær og busker i den russiske hovedstaden begynt å skyte knopper, mange måneder for tidlig.

Varmeste på 150 år

– Jeg har aldri sett dette før, sier sjefgartner Anton Dubenjuk ved den botaniske hagen til Moskva-universitetet. Der har rododendron og krokus allerede begynt å spire.

Pensjonist Svetlana Zolotukhina har derimot ingenting imot den milde vinteren.

– Jeg liker dette været, det er en normal, europeisk vinter, sier hun.

Ifølge det russiske meteorologiske instituttet er 2019 det varmeste året Moskva har opplevd siden målingene startet for rundt 150 år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anatolij Tsjiganov ved instituttet er likevel tilbakeholden med å si at klimaendringene er årsaken, men sier at de høye temperaturene kan skyldes sykloner som kommer inn fra Atlanteren.

Putin: – Alvorlig

President Vladimir Putin har tidligere vært motvillig mot å se noen sammenheng mellom menneskelig aktivitet og global oppvarming. Men på sin årlige pressekonferanse tidligere denne måneden advarte han mot at den globale oppvarmingen skjer dobbelt så fort i Russland som i resten av verden.

Det fører blant annet til flere flommer og skogbranner.

– For landet vårt er denne prosessen svært alvorlig, fastslo presidenten.