Australias statsminister beklaget feriereise midt i landets brannkrise

Flammene sluker en bygning i Bilpin i New South Wales i Australia. Brannmannskaper kjemper mot over 200 branner i fire av Australias delstater. Foto: Dan Himbrechts / AAP Images via AP / NTB scanpix
Flammene sluker en bygning i Bilpin i New South Wales i Australia. Brannmannskaper kjemper mot over 200 branner i fire av Australias delstater. Foto: Dan Himbrechts / AAP Images via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En presset statsminister Scott Morrison beklaget søndag for å ha prioritert en ferietur til Hawaii mens skogbranner førte til unntakstilstand i Australia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren avsluttet ferien tidligere enn planlagt etter å ha blitt kraftig kritisert for å prioritere ferie mens rekordvarme og enorme skog- og krattbranner herjer i Australia. Morrison sier han forstår kritikken.

– Jeg beklager til dem som ble opprørt, sa Morrison på en pressekonferanse søndag morgen.

– Jeg forstår at folk blir opprørt av å vite at jeg var på ferie med min familie mens deres egne familier gikk gjennom store påkjenninger.

I etterpåklokskapens lys hadde han gjort ting annerledes, innrømmer statsministeren, som søndag besøkte brannmannskaper i delstaten New South Wales (NSW).

Kraftig kritisert

Nyheten om ferien førte til demonstrasjoner og kritikk i sosiale medier. Emneknaggene #WhereTheBloodyHellAreYa?, #WheresScotty og #Morrisonfires er mye brukt i Australia denne uken.

Det har også vært flere protester utenfor Morrisons bolig i Sydney.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministerens kontor har også blitt kritisert for å nekte å bekrefte hvor Morrison var.

Ifølge News, som omtaler skogbrannene som «helvete på jord», er det 95 pågående branner bare i New South Wales.

Ingen endring i miljøpolitikken

På pressekonferansen ble Morrison konfrontert med spørsmål global oppvarming. Den konservative statsministerens regjering har fått kritikk for manglende klimahandling og for ikke å ta på alvor klimaendringene som flere mener har forverret brannkrisen.

– Det er ingen argumenter mot koblingen mellom global oppvarming og værhendelser rundt om i verden, sa Morrison.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpekte imidlertid at brannene ikke kommer til å endre regjeringens kullkraft-vennlige politikk.

– Jeg er sikker på at folk vil erkjenne at en direkte forbindelse til en enkelt brannhendelse – det er ingen troverdig antydning, la statsministeren til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skogbrannsesongen startet tidligere enn vanlig i år. Tørke øst i Australia har forverret forholdene.

Rekordvarme og ødeleggelser

Denne uken opplevde Australia den varmeste dagen noen gang målt. Gjennomsnittstemperaturen ble målt til 41,9 grader av det meteorologiske instituttet på onsdag og til 41,0 grader på torsdag.

Mer enn 800 hjem har blitt ødelagt bare i New South Wales, og brannene har nådd utkanten av Sydney. Flere ganger den siste tiden har storbyen vært innhyllet i røyk fra skogbrannene.

Søndag kom meldingen om at landsbyen Balmoral i NSW så godt som er utslettet.

– Ødeleggelsene er sjokkerende. Vi har fått nedslående nyheter om at det ikke er så mye igjen av byen, sier delstatsminister Gladys Berejiklian i NSW.

Flere tusen brannmannskaper kjemper mot de over 200 aktive brannene i fire av Australias delstater.