Titusenvis flykter fra kampene i Idlib

Opp mot 60.000 sivile har de siste ukene flyktet fra Idlib i Syria på grunn av kamphandlinger og luftangrep, ifølge FN. Foto: APTN / AP / NTB scanpix
Opp mot 60.000 sivile har de siste ukene flyktet fra Idlib i Syria på grunn av kamphandlinger og luftangrep, ifølge FN. Foto: APTN / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Opp mot 60.000 sivile har de siste ukene flyktet fra Idlib i Syria på grunn av kamphandlinger og luftangrep, ifølge FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden starten av desember har områder i provinsen Idlib nordvest i Syria vært mål for syriske og russiske luftangrep. Kampene har blusset opp de siste dagene, og det har forsterket en allerede akutt humanitær situasjon, sier FN.

– Opp mot 60.000 mennesker har blitt fordrevet nordvest i Syria de siste ukene, i hovedsak fra provinsen Idlib, sier talskvinne Danielle Moylan for FNs nødhjelpskontor OCHA i Syria.

Flere tusen andre venter på at kamphandlingene skal avta, slik at de kan flykte. Siden midten av desember har luftangrepene og beskytningen mot opprørsbastionen økt.

Nye, kraftige angrep

Mer enn 400 luftangrep har blitt gjennomført i sivile områder de siste 24 timer, meldte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) fredag.

På et døgn er over 80 mennesker drept i kamper i Syrias siste opprørsbastion, til tross for at FN ber om en nedtrapping, opplyste SOHR. De fleste av de drepte er jihadister, opprørere og soldater alliert med president Bashar al-Assad.

Ifølge aktivister i Idlib er mer enn 100 mennesker, de fleste av dem barn, drept i luftangrepene den siste uken.

30. april trappet den syriske regjeringen, med støtte fra Russland, opp kampen mot opprørerne i provinsene Hama and Idlib. Syriske regjeringsstyrker har siden tatt tilbake områder fra opprørerne i de to provinsene.

En akutt situasjon forverret

Det bor omtrent tre millioner innbyggere i Idlib. Mange av dem er flyktninger fra andre deler av Syria. Idlib er den siste provinsen i Syria som kontrolleres av opprørere. Det er i hovedsak Hayat Tahrir al-Sham, en gruppe med bånd til al-Qaida, som dominerer i området.

OCHA sier lokalbefolkningen mangler drivstoff og at veiene som fører ut av området, er ekstremt farlige. Veiene blir jevnlig truffet av luftangrep.

Nødhjelpskontor sier videre at den humanitære situasjonen er forverret, og at vinteren gjør sivile på flukt enda mer sårbare.

Personvernpolicy