Trump møter uventet motstand fra viktige støttespillere

Video: Trumps kjernevelgere vender ham ryggen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at flertallet i Representantenes gikk inn for å stille president Donald Trump for riksrett, vender nå selv tradisjonelt lojale tilhengere seg mot USAs president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener at riksrettshøringen har gjort det helt klart at president Trump har misbrukt sin autoritet for personlig vinning og forrådt den konstitusjonelle ed, skriver redaktøren i det evangeliske tidsskriftet Christianity Today's, Mark Galli.

Tidsskriftet regnes som ett av de mest innflytelsesrike publikasjoner blant såkalte evangeliske kristne, som har stått last og brast med Trump.

Riktignok har tidsskriftet kritisert Trump i blant annet innvandringsspørsmål, men nå tar altså redaktøren til ordet for å fjerne Trump fra presidentembetet, og ber leserne vende ham ryggen.

– Grovt umoralsk

Både CNN og The New York Times omtaler utspillet som en overraskende vending i den opphetede politiske debatten i kjølvannet av den pågående riksrettsprosessen.

Samtidig vises det til at tidsskriftet ikke er representativ for hele den evangeliske bevegelsen. Trumps kraftige reaksjon på publiseringen viser likevel hvilken betydning denne delen av velgermassen kan ha for hvorvidt Trump blir gjenvalgt som president, skriver The New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksrettsanklagene mot Trump:

Demokratene i Representantenes hus offentliggjorde 10. desember en tiltalebeslutning som baner vei for at Donald Trump blir den tredje presidenten som stilles for riksrett i USA.

* I justiskomiteens ni sider lange tekst anklages Trump for å ha begått to lovbrudd som kan føre til riksrettsdom:

1) Maktmisbruk: Ved å holde tilbake bistand til Ukraina for å presse landets regjering til å etterforske en av Trumps innenrikspolitiske rivaler.

2) Obstruksjon av Kongressen: Ved å motarbeide de folkevalgte gjennom å beordre føderale tjenestemenn til å trosse stevninger utstedt under riksrettsgranskingen.

* Torsdag er det debatt og avstemning over tiltalepunktene i justiskomiteen.

* Deretter legges det opp til debatt og avstemning mot slutten av neste uke i et samlet Representantenes hus, der Demokratene har kontroll. Med et simpelt flertall stilles Trump for riksrett.

* En eventuell riksrettssak vil foregå i Senatet, antakelig i januar, hvor Republikanerne i dag har 53 plasser mot Demokratenes 47. En fellende dom, som innebærer at presidenten avsettes, krever to tredels flertall og regnes derfor som usannsynlig.

– Ingen av presidentens positive sider kan balansere den moralske og politiske faren vi står overfor med en leder av en så grovt umoralsk karakter, fortsetter Galli i sin kritiske kommentar.

Tysk avis: Splittelsen i USA er den verste siden borgerkrigen

Trump: «Heksejakt»

De alvorlige anklagene mot Donald Trump handler primært om maktmisbruk: Ved å holde tilbake bistand til Ukraina for å presse landets regjering til å etterforske en av Trumps innenrikspolitiske rivaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg blir Trump beskyldt for å motarbeide Kongressen fordi han har beordret føderale tjenestemenn om å trosse stevninger utstedt under riksrettsgranskingen.

Trump sier til sitt forsvar at han ikke har gjort noe galt og kaller riksrettsprosessen mot ham for en «heksejakt».

I et seks siders langt brev til flertallsleder Nancy Pelosi kalte president Donald Trump riksrettsprosessen for et politisk kupp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Trump ba Nancy Pelosi gå til riksrettssak – i 2008

«Det er dere som blander dere inn i USAs valg. Det er dere som undergraver Amerikas demokrati. Det er dere som hindrer rettferdighetens gang. Det er dere som bringer smerte og lidelse til vår republikk, utelukkende for å tilfredsstille deres egen egoistiske personlige, politiske og partipolitiske sak», skrev Trump.

Pelosi kvitterte raskt med denne syrlige kommentaren:

– Det er virkelig sykt.

Veien videre: Høyst uklart når neste etappe i riksrettssaken starter

«Husk hvem du er og hvem du tjener»

At talspersoner for Trumps kjernevelgere i evangelisk kristne miljø nå tar klart avstand fra presidenten, vekker oppsikt.

Da Christianity Today's, som i sin tid ble startet av den verdenskjente Billy Graham, publiserte redaktørens kommentar, fikk nettstedets webserver trøbbel på grunn av voldsom trafikk.
– Til de mange evangeliske kristne som fortsetter å støtte Trump til tross for hans dårlige moral, bør vi minne om dette: Husk hvem du er og hvem du tjener. Vurder hva en vantro verden vil si hvis du fortsetter å ignorere Trumps umoralske ord og oppførsel, advarer redaktør Mark Galli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Joe Biden: – Min jobb er å overbevise folk om at riksretten mot Trump er riktig

«En viktig milepæl»

En av landets mest fremtredende liberale evangeliske ledere, Jim Wallis, har gitt sin støtte til kommentaren, og kaller den for en viktig milepæl.

Trump blir den tredje president i USAs historie som stilles for riksrett. Det har bare skjedd to ganger tidligere: mot Andrew Johnson i 1868 og Bill Clinton i 1999. Johnson og Clinton ble ikke domfelt.

Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden

Analyse: Dette kan felle Trump i riksrett

Trump stempler rival som «ikke-troende»

Det tok ikke lang tid før Trump kommenterte den kritiske kommentaren på sitt favorittmedium, Twitter:

«Et venstreorientert magasin, eller veldig «progressivt», som noen vil kalle det, som har gjort det dårlig og ikke har vært involvert i Billy Graham-familien på mange år, Christianity Today, vet ingenting om å lese en perfekt transkripsjon av en telefonsamtale, men vil heller ha en ikke-troende fra det radikale venstre, som vil ta din religion og dine våpen, enn Donald Trump som sin president. Ingen president har gjort mer for det evangeliske samfunnet. Jeg vil ikke lese CT igjen!» twitrer Trump.

Video: Splittelsen i USA er den verste siden borgerkrigen