Brexit blir første sak for nytt Parlament

Statsminister Boris Johnson (i midten), her sammen med Labour-leder Jeremy Corbyn under åpningen av Parlamentet torsdag, vil komme i gang med brexitprosessen igjen fredag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
Statsminister Boris Johnson (i midten), her sammen med Labour-leder Jeremy Corbyn under åpningen av Parlamentet torsdag, vil komme i gang med brexitprosessen igjen fredag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at alle formalitetene er gjennomført, kan Underhuset ta fatt på det politiske arbeidet. Brexit er første sak på programmet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Boris Johnson har gjort det klart at han vil ha fortgang i arbeidet med EU-utmeldingen.

– Vi planlegger å starte prosessen før jul og vil gjøre det konstitusjonelt korrekt, i samråd med Underhusets leder, sa statsministerens talsmann mandag.

I forrige uke sikret De konservative seg en brakseier i valget og fikk 365 av de 650 plassene i Underhuset. Dermed skulle alt ligge til rette for at Johnson kan oppfylle løftet om å «få brexit unnagjort» uten flere utsettelser.

Fredag legger han fram lovforslaget som bereder grunnen for å forlate EU 31. januar. Johnson har også varslet et forslag som vil gjøre det lovlig å forlenge overgangsperioden etter brexit. Den varer ut 2020, men avtalen med EU åpner for forlengning med ett eller to år. Det vil altså ikke Johnson ha noe av.

I løpet av overgangsperioden skal britene og EU etter planen komme fram til en ny handelsavtale. EU har sagt at det vil bli svært vanskelig å få i stand en omfattende avtale i løpet av bare elleve måneder.

– Vi vil gjøre alt vi kan, sa EUs sjefforhandler Michel Barnier denne uken da han ble spurt om det var mulig å rekke å bli enige innen året er omme.