Kina har tatt i bruk nytt hangarskip

Satellittbildet viser det første hangarskipet som i sin helhet er bygget på kinesisk jord, kort tid etter ankomst i havna nær Yulin-basen på øya Hainan i november. Foto: Satellite image ©2019 Maxar Technologies via AP / NTB scanpix
Satellittbildet viser det første hangarskipet som i sin helhet er bygget på kinesisk jord, kort tid etter ankomst i havna nær Yulin-basen på øya Hainan i november. Foto: Satellite image ©2019 Maxar Technologies via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den kinesiske marinen har tatt i bruk et nytt hangarskip, og landet har nå to som er operative. Et tredje skal være under bygging.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hangarskipet Shandong ble formelt overlevert til president Xi Jinping under en seremoni i Hainan-provinsen tirsdag og er nå satt inn i operativ tjeneste, melder statlige CCTV.

Kina kjøpte sitt første hangarskip, den omkring 30 år gamle 66.000-tonneren Liaoning, fra Russland. Den ble ombygd i Kina og satt inn i tjeneste i 2016.

Shandong er langt på vei en kopi av dette hangarskipet, men er i sin helhet bygd i Kina. Byggingen startet i 2013, og skipet ble sjøsatt i mai i fjor.

Ifølge den amerikanske tankesmia ChinaPower, som er en del av Center for Strategic and International Studies (CSIS), er Kina også i ferd med å bygge sitt tredje hangarskip.

Satellittbildene av Jiangnan-verftet i Shanghai tyder på at dette hangarskipet blir på opptil 85.000 tonn. ChinaPower anslår at det trolig blir ferdigstilt i 2022.

Personvernpolicy