Nær 12.000 barn i migrantleirer på greske øyer får ikke gå på skole

En syrisk familie i Moria-leiren på Lesvos. Foto: Ann Fredriksen / NTB scanpix
En syrisk familie i Moria-leiren på Lesvos. Foto: Ann Fredriksen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 12.000 barn bor i de overfylte migrantleirene på greske øyer. Kun 1 prosent av dem går på skole, ifølge FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Barna er i en fortvilet situasjon. De har behov for å være i et klasserom og normale forhold, sier Boris Cheshirkov, talsmann for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Hellas.

Tilgang til utdanning er et stort problem, spesielt på øyene, ifølge Cheshirkov.

Han understreker at leirene som barna bor i, var laget for korte opphold. I realiteten bor barna der i månedsvis. Han viser til en familie med tre barn som kom til Lesvos fra Syria for fire måneder siden, da huset deres ble ødelagt.

– De tre barna har aldri gått på skole fordi de var for unge i Syria. Nå som de er i Hellas og i skolealder, ønsker faren deres at de skal gå på skole. Men det kan de ikke her, sier han.

Om lag 40.000 personer bor i migrantleirer på øyene Lesvos, Chios, Samos, Leros og Kos. Leger Uten Grenser har uttrykket bekymring for barnas psykiske helse og for at barn skal begå selvmord i de overfylte leirene.

Den greske regjeringen varslet i november en omfattende plan for å reformere migrantleirene på de greske øynene mot Tyrkia. Ifølge de nye planene skal det opprettes lukkede leirer på øyene Samos, Chios, Lesvos, Kos og Leros som erstatning for dagens leirer.