Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie

Protestene fortsetter i Algerie, der en støttespiller av landets tidligere diktator og nåværende hærsjef vant presidentvalget. Foto: AP / NTB scanpix
Protestene fortsetter i Algerie, der en støttespiller av landets tidligere diktator og nåværende hærsjef vant presidentvalget. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

400 mennesker er pågrepet i protestene mot presidentvalget i Algerie som ble vunnet av en støttespiller av landets hærsjef og den tidligere diktatoren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den algeriske menneskerettsorganisasjonen LADDH fant massearrestasjonene sted fredag, samme dag som Abdelmadjid Tebboune ble utropt til vinner.

Ifølge LADDH slo politiet til mot en fredelig demonstrasjon i Oran-provinsen, helt nord i Algerie.

Også i hovedstaden Alger og flere andre byer var det store protester etter at utfallet av torsdagens valg ble kunngjort fredag.

Bouteflika-lojalist

74 år gamle Tebboune var statsminister i noen måneder i 2017 og har også vært boligminister i to perioder under president Abdelaziz Bouteflika.

Tebboune er også kjent for å stå landets mektige hærsjef Ahmed Gaid Salah nær. Han har framstått som landets sterke mann etter Bouteflikas fall.

Ifølge de offisielle resultatene fikk Tebboune 58,15 prosent av stemmene i torsdagens valg, der valgdeltakelsen var på under 40 prosent.

Store demonstrasjoner

Algerie, som er Afrikas største land og har drøyt 42 millioner innbyggere, har vært preget av store demonstrasjoner med krav om reformer siden Bouteflika ble presset til å gå av i april.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen oppfordret til boikott av valget og viste til at samtlige kandidater var «barn av» det gamle regimet.

Den såkalte Hirak-bevegelsen, som har ledet an i masseprotestene, krever grunnleggende demokratiske reformer og større utskiftning i regjeringskontorene.

Mektig hærsjef

Demonstrantene har rettet mye av sin vrede mot hærsjefen Ahmed Gaid Salah, som framstår som landets sterke mann etter Bouteflikas avgang.

Demonstrasjoner har vært ulovlig i Algerie siden 2001, men protestbevegelsens store oppslutning har tvunget regimet til å se gjennom fingrene på dette.

Studentene har derfor fått gjennomføre ukentlige demonstrasjoner på tirsdager og Hirak-bevegelsen på fredager.