Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt

10 millioner mennesker trues av sult i Jemen, og ytterligere 7 millioner er feilernærte, ifølge hjelpeorganisasjoner i landet. Denne sterkt underernærte babyen ble i forrige måned innlagt på al-Sabeen-sykehuset i hovedstaden Sana. Foto: AP / NTB scanpix
10 millioner mennesker trues av sult i Jemen, og ytterligere 7 millioner er feilernærte, ifølge hjelpeorganisasjoner i landet. Denne sterkt underernærte babyen ble i forrige måned innlagt på al-Sabeen-sykehuset i hovedstaden Sana. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett år etter at det ble inngått en våpenhvile for Hodeida i Jemen, er havnebyen fortsatt det farligste stedet i landet, ifølge hjelpeorganisasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter sju dager med forhandlinger i Stockholm tok Jemens utenriksminister Khaled al-Yamani og Houthi-opprørernes forhandlingsleder Mohammed Abdelsalam hverandre i hånden 13. desember i fjor.

En våpenhvile for Hodeida var kommet på plass, og regjeringsvennlige styrker gikk med på å stanse sitt stormløp mot byen mot at houthiene trakk seg ut.

Avtalen er aldri etterlevd til fulle, og freden har ikke senket seg over den strategisk viktige havnebyen og området rundt.

Farligst

Hodeida er fortsatt Jemens farligste område, slår Flyktninghjelpen, Oxfam, Care og tolv andre hjelpeorganisasjoner fast i en felles kunngjøring.

Hver fjerde sivile offer for krigshandlinger i Jemen i år, ble drept eller såret i Hodeida-provinsen, konstaterer hjelpeorganisasjonene.

Hodeida er dermed farligere enn noe annet område i Jemen, til tross for våpenhvilen som ble inngått i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kamphandlingene har også rammet den livsviktige havnen i Hodeida, der om lag 70 prosent av all import til Jemen losses.

Humanitær krise

Selv om krigshandlingene i Jemen har avtatt noe i år, blant annet som følge av økt internasjonalt press på Saudi-Arabia, er rundt 390.000 sivile drevet på flukt, ifølge hjelpeorganisasjonene.

– Kamphandlinger og restriksjoner fra myndighetenes side hindrer at vi når fram til dem som trenger det aller mest, slår de fast.

Foruten Hodeida er de nordlige provinsene Saada og Hajjah, samt Taiz og Dhale i sør, nå de mest farlige for sivile.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som hjelpeorganisasjoner som arbeider i Jemen, er vi opprørt over at jemenittene etter nesten fem år fortsatt må lide i denne uoverskuelige humanitære krisen, forårsaket av konflikt. Det er sivilbefolkningen som rammes aller hardest av volden, ifølge hjelpeorganisasjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Massiv bombing

Houthi-opprørerne tok makten i Jemens hovedstad Sana høsten 2014.

En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars året etter til krig mot dem og over 100.000 mennesker er trolig drept.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt og FN beskriver Jemen som den verste humanitære krisen i vår tid.

10 millioner mennesker trues nå ifølge hjelpeorganisasjonene av sult, mens ytterligere 7 millioner mennesker er feilernærte.

– Dersom det ikke straks blir gjort noe, kan vi komme til å se fem nye år med konflikt. Det vil føre til en enda større katastrofe for sivilbefolkningen, advarer hjelpeorganisasjonene.