Over tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 1.000 antikke relikvier og mosaikker ble reddet fra IS-opprørere under krigen og gjemt av museumsansatte i Raqqa, byen som en gang var IS' hovedsete.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

1.097 gjenstander som tidligere var del av en samling på nesten 7.000 antikke relikvier i Raqqa-museets utstilling, er gjort rede for. Det opplyste den kurdisk-ledede administrasjonen i det nordøstlige Syria torsdag.

Museet ble plyndret og ødelagt av opprørere under de ni årene med krig i Syria. Mesteparten av gjenstandene ble tatt av IS-krigere da ekstremistgruppa tok kontroll over byen i 2014.

Tre år senere ble IS nedkjempet og kastet ut av byen. Siden den gang har lokale myndigheter arbeidet med å bygge opp igjen museet og skaffe oversikt over museets samling, i samarbeid med museumsansatte.

– Heltemodig innsats

Museumsansatte sto for en heltemodig innsats og gjemte unna så mye de kunne idet opprørerne rykket fram i byen på begynnelsen av krigen. 1.097 relikvier er blant 5.800 gjenstander som ble ivaretatt og brakt i sikkerhet, opplyser Maamoun Abdul-Karim, Syrias tidligere generaldirektør for antikviteter og museer, til AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De 1.097 gjenstandene består av islamske og romerske mosaikker, mynter fra ulike tidsperioder, og islamske stukkaturdekorasjoner.

Gjemt i flere år

Abdul-Karim sier at mesteparten av gjenstandene ble funnet på et lager utenfor Raqqa, der de var blitt gjemt fra opprørere i underjordiske kamre og bak skjulte dører.

– På et tidspunkt mistet vi alt håp. Nå anser vi dette som den største seieren, sier Abdul-Karim, som i dag underviser ved universitetet i Damaskus.

Han sier at hundrevis av andre gjenstander som var blitt gjemt i sentralbankens avdeling i Raqqa, ble funnet og stjålet av opprørere.