Full jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av

Boris Johnson beholder setet sitt i Parlamentet. Han er valgt inn fra Uxbridge. Foto: AP / NTB scanpix
Boris Johnson beholder setet sitt i Parlamentet. Han er valgt inn fra Uxbridge. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Boris Johnson sier De konservative har fått et nytt kraftfullt mandat til å få brexit unnagjort. Labour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De konservative ligger ifølge valgdagsmålingene an til å vinne valget i Storbritannia med et klart flertall, mens for Labour går det mot katastrofevalg. Det gjenspeilet også stemningen i valgtalene til de respektive partilederne natt til fredag.

– De konservative har fått et nytt kraftfullt mandat til å få brexit unnagjort, ta landet videre og fokusere på prioriteringene til det britiske folk. Ja, for det vil vi gjøre, sa Johnson til applaus fra publikum i Uxbridge.

– Historisk

Ifølge den oppdaterte valgdagsmålingen til BBC vil De konservative få et flertall med 362 seter, mens Labour får 199. Liberaldemokratene får 13 seter og SNP 52.

– Jeg vil takke folket i landet som stemte i et desembervalg. Det er et historisk valg, fortsatte han.

Han sa det «historiske valget» vil tillate regjeringen å «respektere den demokratiske viljen til folket», noe som refererer til de 52 prosentene av det britiske folket som stemte for brexit i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johnson ville ikke ta serien på forskudd. Han understreket at ikke alle stemmene er ferdig telt.

– Skuffende

I Labour-leiren var stemningen en litt annen.

– Dette har selvfølgelig vært en veldig skuffende kveld for partiet. Men jeg vil si følgende: I valgkampen leverte vi et partiprogram om håp. Uansett så har brexit polarisert debatten så mye at det har overgått de normale politiske debattene, sa Corbyn.

Deretter sa 70-åringen at han kommer til å gå av som partileder. Han sa at han ikke vil trekke seg nå, men sier han vil gå inn i en tid refleksjon og diskusjon med partiet om veien videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjokk

Selv om han kommer til å trekke seg som partileder, forsvinner han ikke fra britisk politikk med det første. Corbyn ble gjenvalgt i Parlamentet fra Islington, hvor han fikk et overveldende flertall av stemmene

Boris Johnson ble også gjenvalgt, han fra Uxbridge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av sjokkene i løpet av natta ifølge britiske medier, er at Liberaldemokratenes leder Jo Swinson mister setet sitt i Parlamentet. Hun mistet plassen til det skotske nasjonalistpartiet (SUP).

– Noen vil feire bølgen av nasjonalisme som har skylt over begge sier av grensen, sa Swinson.

Brexit, ikke Corbyn

Katastroferesultatet fra valgdagsmålingen faller langt ifra i god jord hos Labour-politikerne. Parlamentarikeren Gareth Snell uttalte til BBC et par timer etter at resultatene kom at Corbyn er nødt til å trekke seg som følge av resultatet.

Snell mener partiets brexitposisjon har overskygget alle de andre sakene de har forsøkt å rette søkelyset mot i valgkampen.

Også Labours partisekretær Ian Lavery mener at brexit er årsaken til resultatet. Han mener forklaringen er at de gikk til valg på en ny brexitavstemning, ikke Jeremy Corbyns lederskap.