Svensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges EU-minister synes det er trist at britene forlater unionen, men er lettet over at det kan skje i ordnede former.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mye bedre med en ryddig utmelding enn om de hadde krasjet ut, sier Hans Dahlgren til norske og svenske medier på EU-toppmøtet i Brussel.

Til tross for at valgdagsmålingene peker mot et solid flertall for Boris Johnson og De konservative, sier Dahlgren at det ikke er nok til å fremskynde brexit til 1. januar.

– Dette skal jo godkjennes ikke bare i det britiske Parlamentet, men også i EU-parlamentet, og man rekker ikke begge deler før årsskiftet, forklarer han. Da brexit ble utsatt til 31. januar, ble det lagt inn en mulighet for å forlate EU en måned før, men det er altså for knapt med tid til å få det formelle på plass.

Etter at britene er ute, starter forhandlingene om det fremtidige forholdet mellom Storbritannia og EU. Det er en prosess som vanligvis tar flere år, men som i utgangspunktet må sluttføres i løpet av 2020.

– Det er en veldig vanskelig forhandling som gjenstår, og det er kort tid, så det er en svært vanskelig oppgave, sier EU-ministeren