Fredsprisvinnerens regime anklages for brutal tortur

Øyenvitner forteller om voldsom mishandling og etnisk rensning utført av regimets sikkerhetsstyrker.
– Mennesker ble tvunget til å sitte timevis ute i brennende sol uten vann. De ble hengt opp etter føttene og slått med armeringsjern.

Det er Expressens reporter Torbjörn Selander som rapporterer fra det sørlige Etiopia. Etter å ha tatt seg inn i landet på turistvisum under påskudd av å være fugletitter, jobbet han i virkeligheten som reporter undercover i fredsprisvinnerens hjemland.
Nå forteller han om møtene med minoritetsbefolkningen. De forteller om grusomheter og alvorlige overgrep, som skal ha funnet sted mens offisielle myndigheter i Etiopia har tiet om hendelsene.
Les også: Fredsprisvinneren i Norge: – Prisen er en oppmuntring til å gjøre mer
Forfølgelse, drap, gruppevoldtekt
Det er spesielt mennesker tilhørende stammer kalt mursi, suri og bodi som skal være utsatt for bestialske torturmetoder.
I følge den nasjonale folketellingen i 2007 fantes det på dette tidspunktet 11.500 mennesker tilhørende mursi-folket.
Stammene har tradisjonelt vært utrustet med håndvåpen for å kunne beskytte seg mot ville rovdyr, men regjeringsstyrker har i økende grad beslaglagt våpnene, noe som har ført til en eskalerende og voldelig konflikt.
Fakta om Etiopia
* Etiopia er en republikk på Afrikas Horn. Landet grenser til Eritrea, Djibouti, Somalia, Kenya, Sudan og Sør-Sudan.
* Landet har 97 millioner innbyggere og er det nest mest folkerike landet i Afrika.
* Den største byen er Addis Abeba, som i 2016 hadde 3,4 millioner innbyggere. Bare 10 prosent av landets innbyggere bor i byene.
* Etiopia ble aldri kolonisert, og har derfor en spesiell prestisje blant de andre afrikanske landene.
* Landet huser mer enn 80 etniske grupper.
* I 1993 løsrev Eritrea seg fra Etiopia som en selvstendig stat.
(Kilde: NTB)
I oktober meldte nyhetsbyrået AFP om at flere titalls mennesker fra bodi-stammen var slaktet ned av regimestyrkene.
Byråets reporter har snakket med ledere innen bodi-folket som sier det foregår systematisk forfølgelse og drap på minoriteter. Gruppevoldtekt utført av soldater, og tilfeldige drap og arrestasjoner, er blant de alvorlige anklagene.
– Brent levende
29. oktober publiserte etiopiske og internasjonale forskere og spesialister på stammefolk i Sør-Etiopia, en rapport om omfattende overgrep og tortur. Eldre, barn og kvinner skal være blant ofrene. Flere skal ha blitt kastet i elven etter nedslaktingen.

I en leir omgitt av piggtråd skal det fortsatt være flere mennesker innesperret. Noen er sporløst forsvunnet.
– De brente fire mennesker fra bodi-folket levende. Soldatene la tunge lastebildekk over kroppene deres. Deretter helte de på bensin og tente på, forteller et stammemedlem til Expressens reporter, og navngir samtidig de fire drepte.
De sørafrikanske avisene The East Africa n og Mail & Guardian har skrevet flere kritiske artikler om Etiopia, og har rapportert om at flere uskyldige mennesker er blitt drept.
Avviser alle beskyldninger
Det etiopiske regjeringsapparatet avviser alle beskyldninger, og forsvarer det de omtaler som en nødvendig avvæpning av lokale stammer for å «skape fred», og
Fakta om nobelprisvinner Abiy Ahmed
* Abiy Ahmed Ali ble født 15. august 1976 i Beshasha, Etiopia.
* Han er leder av Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front (EPRDF) og Oromo Democratic Party (ODP). Han er også medlem av landets nasjonalforsamling.
* Statsminister i Etiopia siden 2. april 2018. Som statsminister har han startet opp en rekke oppsiktsvekkende liberaliseringsprosesser i etiopisk politikk. Han har også inngått en fredsavtale med nabolandet Eritreas president Isaias Afwerki etter flere tiårs krigstilstand.
* Abiy har også engasjert seg i andre forsoningsprosesser i Øst- og Nordøst-Afrika, som å aktivt bidra til å bedre diplomatiske forbindelser mellom Eritrea og Djibouti og å mekle i striden mellom Somalia og Kenya om et omstridt havområde. Han har også spilt en viktig rolle i fredsprosessen i Sudan.
* Tidligere jobbet Abiy som etterretningsoffiser i den militære etterretningstjenesten og var en av grunnleggerne av etterretningsorganet Information Network Security Agency (INSA) i 2018.
* Abiy Ahmed ble nominert til Nobels fredspris av den svenske riksdagspolitikeren Anders Österberg (S) og en norsk førsteamanuensis, og han var blant favorittene til å få årets fredspris.
* 10. oktober 2019 ble det klart at han blir tildelt Nobels fredspris.
(Kilde: NTB)
for å beskytte statlige investeringer i området, blant annet store sukkerplantasjer.
Dette står i sterk kontrast til øyenvitneskildringer om rå maktbruk og vold mot etniske minoriteter.
– De urinerte på meg og tvang oss til å drikke vår egen urin, forteller en eldre mann til Expressen.
FNs torturekspert: – Forenlig med historien om tortur
Dagbladet har intervjuet Jens Modvig, leder i FNs kommisjon mot tortur (CAT), som består av verdens ti fremste eksperter på tortur.
– Vår konklusjon er at det ikke kan utelukkes at arrene er cirka to måneder gamle og dermed forenlig med historien om tortur på dette tidspunkt, sier Modvig, som er medisinsk sjef for det danske tortursenteret.

I flere år skal de etiopiske sikkerhetsstyrkene på oppdrag fra landets regjering ha fordrevet etniske minoriteter fra store landområder.
Flere store kraftverk og damprosjekt, som ved den livsviktige Omo-elven, har også påvirket stammenes tradisjonelle levemåte.
– En grufull og brutal voldsbølge
Ifølge eksperter på den politiske situasjonen i Etiopa er situasjonen i landet blitt verre i løpet av det siste året. Kort tid etter kunngjøringen om at Abiy Ahmed ble tildelt Nobels Fredspris, brøt det ut voldsomme gatekamper i Addis Abeba og flere steder i landet. Minst 86 mennesker skal ha blitt drept.
– Det var en grufull og brutal voldsbølge i løpet av noen få dager, særlig i statsministerens egen delstat. Det utviklet seg til regelrette lynsjinger, sier professor i freds- og konfliktstudier ved Bjørknes Høyskole,Kjetil Tronvoll, til NRK.
Nekter å svare på anklager om overgrep
Da fredsprisvinner Abiy Ahmed landet på Oslo Lufthavn Gardermoen mandag kveld ble han konfrontert med anklagene om drap og tortur mot stammefolk i regi av etiopiske regjeringsstyrker med fredsprisvinneren som øverstkommanderende.
Ahmed skal ifølge Dagbladet, ha oppfattet spørsmålet, men unnlatt å svare. I stedet snudde han seg og gikk direkte inn i Nobelinstituttet i Henrik Ibsensgate i Oslo.

Etter landing på Gardermoen møtte Abiy representanter fra Nobelkomiteen, diverse trossamfunn og andre etiopiske foreninger, før han senere gikk ut for å møte pressen.
– Situasjonen i Etiopia er en utfordring. Men uten utfordringer har vi ikke muligheter til å gjøre noe nytt. Vi ser på utfordringene som en stor mulighet til å gjøre noe positivt. Prisen er en anerkjennelse av innsatsen vår og en oppmuntring til å gjøre mer i framtiden, sa han ifølge NTB.
Trøbbel på hjemmebane
Ahmed er tildelt årets fredspris fordi han i løpet av sitt første halvår som statsminister greide å slutte fred med nabolandet Eritrea etter flere tiår med konflikt og fordi han satte i gang demokratiseringen i Etiopia.
Det siste halvåret har imidlertid prosessen stagnert. Fredsavtalen med Eritrea har gått i stå, og flere av reformforsøkene har strandet.
Volden mellom landets ulike folkegrupper har også blusset opp, og om lag tre millioner mennesker er drevet på flukt. Enkelte analytikere har sådd tvil om hvorvidt Ahmed som lovet vil kunne gjennomføre Etiopias første frie og demokratiske valg siden 2005.
Forsker: – Han må kjenne til hva som pågår der
Expressen har snakket med den britiske antropologen David Turton i Oxford, som har forsket på stammefolket i Etiopia i 40 år. Han sier han er sjokkert over hvordan minoritetene behandles, at fengslene er fulle av ungdommer og at det er en enorm redsel blant folket i Omo.
– Statsminister Abiy Ahmed er vel verdt fredsprisen, men det som skjer i Omo er det helt motsatte. Han må kjenne til hva som pågår der, mener David Turton.
VIDEO: Abiy Ahmed får Nobels fredspris 2019