Ukraina og Russland enige om våpenhvile

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron og Russlands president Vladimir Putin på en pressekonferanse mandag. Foto: Ludovic Marin / AP / NTB scanpix
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron og Russlands president Vladimir Putin på en pressekonferanse mandag. Foto: Ludovic Marin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Russlands president Vladimir Putin har blitt enige om å inngå en våpenhvile i Øst-Ukraina før året er omme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen som er inngått, involverer også en tilbaketrekking av styrkene fra ukrainske konfliktsoner innen mars 2020.

Det kommer fram i en felles uttalelse etter toppmøtet mellom Zelenskyj, Putin, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris mandag.

– Partene forplikter seg til en fullstendig og omfattende implementering av en våpenhvile innen utgangen av 2019, heter det i uttalelsen.

-Viktig skritt

Putin sier i uttalelsen at enigheten er et «viktig skritt» mot en nedtrapping av konflikten i Øst-Ukraina.

Zelenskyj mener derimot avtalen kunne ha gått enda lenger.

– Mange spørsmål ble besvart, og mine motparter sier at det er et veldig godt resultat etter det første møtet. Men jeg vil være ærlig: Det er veldig lite. Jeg ønsket å løse et større antall problemer, sier Ukrainas president etter toppmøtet.

I tillegg til våpenhvilen er Ukraina og Russland enige om fangeutveksling før året er omme. Avtalen gjelder alle fanger som er tatt på hver side i forbindelse med konflikten, skal løslates.

Et nytt toppmøte vil bli holdt om fire måneder for å gjøre rede for fremgangen i prosessen om å avslutte konflikten.

Første samtale

Presidentene Volodymyr Zelenskyj og Vladimir Putin møttes mandag for første gang i et forsøk på å gjenopplive fredsprosessen om Øst-Ukraina.

Etter samtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron hadde Zelenskyj og Putin et eget møte som varte i 10-15 minutter, opplyste en kilde i det franske presidentpalasset.

Det var ikke ventet at de skulle bli enige om noen omfattende fredsavtale på møtet, men diplomater håper sammenkomsten vil bidra til å bygge tillit mellom presidentene i Ukraina og Russland.

13.000 drept

Utgangspunktet for mandagens toppmøte i Paris var den såkalte Minsk-avtalen fra 2015, da Russland og Ukraina ble enige om våpenhvile, tilbaketrekning av tunge våpen fra fronten og om å holde lokalvalg i den separatistkontrollerte Donbass-regionen.

Avtalen ble brutt kort tid etter, og Tysklands daværende utenriksminister, nåværende president Frank-Walter Steinmeier, lanserte da en noe forenklet versjon.

Heller ikke den avtalen er etterlevd, og partene skal nå gjøre et nytt forsøk på å løse konflikten som har krevd over 13.000 menneskeliv de siste fem årene.

Personvernpolicy