Kilder: USA blokkerer FN-møte om brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea

En kvinne i Japans hovedstad Tokyo går forbi en TV-skjerm som viser et bilde av et nordkoreansk oppskytingsanlegg. Nordkoreanske myndigheter hevdet i helgen at de foretok «en svært viktig test» ved Sohae-anlegget. Foto: AP / NTB scanpix
En kvinne i Japans hovedstad Tokyo går forbi en TV-skjerm som viser et bilde av et nordkoreansk oppskytingsanlegg. Nordkoreanske myndigheter hevdet i helgen at de foretok «en svært viktig test» ved Sohae-anlegget. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hvite hus har blokkert et planlagt møte i FNs sikkerhetsråd der medlemmene skulle diskutere brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea, ifølge kilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyskland og Storbritannia er blant flere av de 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd som ville ha i stand et slikt møte tirsdag. Men USA, som denne måneden har det roterende presidentskapet i Sikkerhetsrådet, har trukket sin støtte til møtet. Dermed mangler det én stemme av de ni som kreves for å gi grønt lys, opplyser kilder med kjennskap til saken.

Beslutningen ble tatt av president Donald Trumps administrasjon, ifølge kildene.

– USA ønsker å holde sjansen for å få i stand en atomavtale i live og mener at sinte ord fra FN simpelthen vil irritere nordkoreanerne, sier FN-ekspert Richard Gowan i tankesmia Crisis Group.

USA vil forsøke å få i stand et annet møte i FNs sikkerhetsråd denne uken. Det vil dreie seg om den siste tidens utvikling på Koreahalvøya, inkludert nylige missiloppskytinger og risikoen for en mulig kommende nordkoreansk «provokasjon», opplyser en talsperson for utenriksdepartementet i Washington.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea krever at USA legger fram et nytt forslag innen nyttår for å gjenoppta atomforhandlingene. Regimet advarer om mottiltak dersom USA ikke leverer varene.

Lørdag hevdet Pyongyang å ha utført «en svært viktig test» som kan endre landets «strategiske stilling», uten å oppgi detaljer.

Trump har møtt sin nordkoreanske motpart Kim Jong-un tre ganger og beskrevet ham som en venn, men Pyongyang krever sanksjonslette før samtalene kan gjenopptas.