63 sultne isbjørner har beleiret sibirsk landsby

Video: Her forsøker lokale viltvoktere å skremme bjørnene vekk med bluss.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den arktiske bosetningen Ryrkajpij har fått høyt uønskede gjester. Nå må barna ha spesialtransport til skolen for å unngå isbjørn-angrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokale viltvoktere, som kaller seg «Bear patrol» har forsøkt å sende bluss mot isbjørnene, uten at det virker å gjøre stor nytte. Ifølge Siberian Times er bjørnene kun drøye 150 meter unna nærmeste bosetning. Det skal bo 766 personer i den sibirske bosetningen, som er helt nordøst i Russland, i Tsjukotka-distriktet.

Ifølge Verdens naturfond (WWF), som følger situasjonen tett, har bjørnene nærmet seg bosetningen, da de desperat leter etter mat.

– Nesten alle bjørnene er tynne. Det er både voksne og unge individer, inkludert isbjørnunger i forskjellige aldre, med deres mødre, sier Tatjana Minenko, lederen av «Bear Patrol» i en pressemelding fra WWF.

De forsøker å holde isbjørnene på trygg avstand fra bosettingen.

Tidligere i år: Russland erklærer unntakstilstand etter «isbjørninvasjon»

Situasjonen forverret av mildvær

Mildvær har gjort at havet ikke har frosset ennå, og dermed også hindret isbjørnene fra å dra videre nordover. «Bear Patrol» har forsøkt å skremme bort bjørnene med å sende bluss mot dem og flytte noen av de døde sel-skrottene isbjørnene spiser på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne taktikken har både blitt kritisert av dyrevernere og virker å ha hatt lite skremmende effekt på isbjørnene, ifølge Siberian Times.

De har snakket med en isbjørn-ekspert som advarer om å overdrevet bruk av bluss.

– Det er kun overraskelseselementet som funker. De kunne ha flyttet sel-skrotten, men av en eller annen grunn valgte de heller å samle seg rundt en bulldoser og skyte bluss, sier Anatoly Kochnev til avisen. Han bedyrer at isbjørnene raskt vil venne seg til blussene, og da ikke frykte dem lengre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Isbjørner kommer til å dø av sult

Selvforsvar

Viltvokterne svarer på kritikken og bedyrer at blussene ble skutt ut i selvforsvar og at de må være alert døgnet rundt for å forhindre isbjørnene fra å ta seg inn i landsbyen. De påpeker at sultne isbjørner kan angripe mennesker og at blussene ikke er farlige for isbjørnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blussene utgjør ingen fare for dem. Vi opplevde tilfeller før denne patruljeringen startet der de angrep mennesker, sier viltvokter Maksim Deminov til siberian times.

Landsbyen er isbjørn-beleiret for andre år på rad og alle offentlige aktiviteter er avlyst og folk bes holde seg innendørs. Skolene og barnehagene er åpne, men barna får spesialtransport til og fra skolen.