Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status

Video: Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen av dem har mistet jobbene, andre er fengslet eller alvorlig skadd. Men etter seks måneder ser ikke Hongkong-demonstrantene ut til å gi seg med det første.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bevegelsen som helg etter helg har samlet seg i gatene, på kjøpesentre og andre steder for å demonstrere mot myndighetene, ble født 9. juni. Da troppet over 1 million mennesker opp for å markere motstand mot et lokalt lovforslag som åpnet for å utlevere fengslede til Fastlands-Kina.

Lovforslaget er skrotet, men demonstrasjonene fortsetter. Nå handler det mer om den generelle innflytelsen fra makthaverne i Beijing på det lokale demokratiet, kritikk av politiet og krav om frihet og demokratiske rettigheter.

Gradvis har også frontene blitt steilere, sammenstøtene med politiet blitt hardere og volden har økt.

Eskalerte

Raymond Yeung, en lærer som underviser på eliteskolen Dicoesan Girls School, sluttet seg tidlig til protestbevegelsen og var til stede da en massiv demonstrasjon endte med voldelige sammenstøt 12. juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstranter trengte seg inn i forgården til byens lovgivende forsamling og kastet gjenstander, deriblant metallstenger, på politiet.

Politifolk svarte med å skyte gummikuler og bruke tåregass mot de aggressive demonstrantene, men vendte deretter våpnene mot de store, fredelige massene utenfor bygningen. Dermed vekket de gnister av sinne som har levd videre i månedsvis.

Skade

Yeung ble truffet i fjeset den dagen. Han vet ikke om det var en gummikule eller en såkalt «bean bag round», en type haglladning, som traff ham og knuste brillene inn i ansiktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han fikk en alvorlig skade i høyre øye, og har fått redusert synet til 30 prosent. I tillegg ble han pågrepet for opprør, men slapp senere fri.

Seks måneder senere angrer han ikke.

– Det går ikke en dag uten at jeg tenker på hvordan jeg kan bidra mer til saken. Penger og materielle gleder er viktig, men ikke like viktig lenger, sier Yeung til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Roger, en 19 år gammel student, føler det på samme måte.

Han har sluttet helt å game og å se fotballkamper sammen med venner. Han er også en av nærmere 6.000 demonstranter som har blitt pågrepet siden juni, noe som har svidd på pungen. Han endte opp med en bot på rundt 5.800 kroner for å ha gjort skade på et søppelspann.

– Før denne bevegelsen startet, sa mange at jeg var en lystig og optimistisk person, men nå sier noen at jeg har blitt mer pessimistisk, sier han.

Håpløshet

Den unge studenten forteller at han ikke smiler så mye nå lenger.

– Hver gang jeg tenker på demonstranter som blir banket opp av politiet, pågrepet og som ikke har sluppet ut ennå, så klarer jeg bare ikke å få meg selv til å smile.

Deltakelsen i demonstrasjonene har også ført til en krangel med faren, som støtter myndighetene. Roger bekymrer seg for at bevegelsen skal bryte sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg føler på en veldig håpløshet, sier han.

– Mer sammensveiset

Tidligere flyvertinne Rebecca Sy mistet jobben som følge av protestene. I august, stilte hun gråtkvalt opp i medier og fortalte at hun var blitt sparket fra flyselskapet Cathay Dragon etter at sjefene konfronterte henne med en Facebook-innlegg hvor hun diskuterte den politiske krisen.

Når hun nå ser tilbake, er hun positiv.

– Hongkongs innbyggere har aldri vært så nært knyttet sammen før, sier hun.

Hun forteller at folk kommer bort til henne på gaten og tilbyr støtte.

– Vi har skapt historie hver eneste dag siden juni, og kinesiske myndigheter tror kanskje kreftene våre vil dø ut og at hele greia blir «løst». Men de undervurderer hvor tøffe folk i Hongkong er.