Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon

Et barn på Samoa som får vaksine mot meslinger. I løpet av få dager har myndighetene i øystaten greid å heve antall vaksinerte mot meslinger til 89 prosent av befolkningen og hevet lørdag portforbudet som ble innført. Foto: TVNZ / AP / NTB scanpix
Et barn på Samoa som får vaksine mot meslinger. I løpet av få dager har myndighetene i øystaten greid å heve antall vaksinerte mot meslinger til 89 prosent av befolkningen og hevet lørdag portforbudet som ble innført. Foto: TVNZ / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Etter at 89 prosent av befolkningen på Samoa på rekordtid har blitt vaksinert mot meslinger, hevet myndighetene lørdag portforbudet i øystaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt 65 personer av en befolkning på om lag 200.000 på Samoa i Stillehavet er omkommet siden utbruddet av meslinger i slutten av oktober. Torsdag stengte alle offentlige kontorer i øystaten, og medisinsk personelle ble sendt ut i gatene for å oppsøke mennesker som ikke var vaksinert mot den dødelige sykdommen.

Tiltaket viste seg effektivt. Lørdag avgjorde myndighetene at portforbudet kunne heves. Fra en andel av vaksinerte oppgitt til å være mellom 28 og 40 prosent for noen dager siden, var andelen lørdag oppe i hele 89 prosent, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Utbruddet av meslinger er derimot ikke over. Fredag opplyste myndighetene at 20 barn fremdeles var kritisk syke på sykehus. I alt var flere enn 4.500 personer smittet av meslinger siden slutten av oktober.

Ifølge statsminister Tuilaepa Sailele Malielegaoi vil etterdønningene av utbruddet påvirke livet på Samoa i lang tid framover.

– Det er derfor absolutt nødvendig å styrke kulturen for å akseptere vaksinasjon slik at en flokkimmunitet blir etablert. Det er den smertefulle lærdommen fra den nåværende krisen, sier han i en uttalelse.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy