Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre

Tysklands statsminister Angela Merkel, den polske statsministeren Mateusz Morawiecki, museumsdirektør Piotr Cywinski (t.v.) og visedirektør Andrzej Kacorzyk (t.h.) går gjennom den beryktede porten til konsentrasjonsleiren Auschwitz I. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Tysklands statsminister Angela Merkel, den polske statsministeren Mateusz Morawiecki, museumsdirektør Piotr Cywinski (t.v.) og visedirektør Andrzej Kacorzyk (t.h.) går gjennom den beryktede porten til konsentrasjonsleiren Auschwitz I. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Å minnes forbrytelsene er et ansvar som aldri tar slutt, sa Angela Merkel da hun besøkte dødsleiren Auschwitz for første gang som tysk statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med den polske regjeringssjefen Mateusz Morawiecki gikk Merkel fredag gjennom den beryktede porten med påskriften «Arbeit macht frei».

De la ned kranser ved den såkalte dødsveggen, der tusenvis av fanger ble skutt under andre verdenskrig.

– Det finnes ingen ord som kan gi uttrykk for vår sorg, sa Merkel i en tale under besøket.

Hun ga også uttrykk for stor skam på åstedet for noen av de verste forbrytelsene begått av Nazi-Tyskland under andre verdenskrig.

Bakgrunn: Merkel vil besøke Auschwitz for første gang

– Vår nasjonale identitet

– Å minnes forbrytelsene er et ansvar som aldri tar slutt, sa Merkel, som tydelig slo fast at ansvaret hviler på Tyskland.

– Å være bevisst dette ansvaret er en del av vår nasjonale identitet og vår selvforståelse som et opplyst og fritt samfunn, et demokrati og en rettsstat, sa den tyske statsministeren.

Uttalelsene ble tolket som kritikk av det høyrepopulistiske partiet AfD, som mener tyskerne bør bruke mindre tid og krefter på å beklage nazistenes handlinger.

Merkel uttrykte også bekymring for et økende antall tilfeller av antisemittisme og hatkriminalitet i Tyskland de siste årene.

Flere tidligere tyske statsministre har vært i Auschwitz-leirene sørvest i Polen. Men fredagens besøk er Merkels første etter at hun ble regjeringssjef for 14 år siden.

Fraktet med tog

I leirene som utgjorde Auschwitz-komplekset, anslås det at over 1 million mennesker døde. Et stort flertall av disse var jøder, og i tillegg ble mange etniske polakker, romfolk og sovjetiske krigsfanger drept.

Tog fraktet europeiske jøder til utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau, hvor de ble drept i gasskamre og deretter brent.

De tyske nazistenes leirer sørvest i Polen er blitt bevart for ettertiden og delvis omgjort til museer og minnesmerker. Merkel lovet fredag et nytt bidrag på 60 millioner euro, tilsvarende 610 millioner kroner, til arbeidet med å bevare anleggene.

I talen hun holdt, kom hun også med et budskap direkte til holocaust-overlevende som var til stede.

– Jeg bøyer mitt hode foran ofrene for Shoah, sa Merkel, som brukte det hebraiske ordet for nazistenes jødeutryddelser.

Personvernpolicy