Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene

Iranske myndigheter turer med å bryte stadig flere deler av atomavtalen. Landene som deltar i avtalen, møtes i Wien for å redde stumpene. Bildet viser Irans øverste leder, Ali Khamenei, som hilser medlemmer av Revolusjonsgarden.
Iranske myndigheter turer med å bryte stadig flere deler av atomavtalen. Landene som deltar i avtalen, møtes i Wien for å redde stumpene. Bildet viser Irans øverste leder, Ali Khamenei, som hilser medlemmer av Revolusjonsgarden. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

De gjenværende landene i atomavtalen med Iran møtes i Wien for å redde stumpene. USA er ute, og Iran vil bryte avtalens grenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utsendinger fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Kina, Russland og Iran kommer sammen til det første felles møtet siden juli. Forholdet til Iran sies å være anstrengt og stemningen dårlig.

Det nye og truende siden forrige møte er at Iran bevisst har satt seg ut over de grenser som ligger i det opprinnelige avtaleverket fra 2015. Blant Irans brudd er beslutningen om å øke anrikingen av uran ut over det tillatte nivået. Nye overskridelser er ventet i januar.

Innenfor

Iranske myndigheter hevder at slike tiltak er innenfor grensen av det lovlige, ettersom USA har trukket seg fra avtalen og gjeninnført ødeleggende sanksjoner.

Siden forrige måned har de europeiske partnerlandene luftet muligheten for å aktivere en tvisteløsningsmekanisme som ligger i avtalen, og som kan føre til at også FN-sanksjoner blir gjeninnført.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rett i forkant av fredagens møte beskyldte Storbritannia, Frankrike og Tyskland det iranske lederskapet for å utvikle langtrekkende raketter som kan utrustes med atomstridshoder. Dette kommer fram i et brev de tre landene har sendt til FN.

Til tross for høye skuldre er det ikke ventet av den spesielle tvistemekanismen blir utløst på møtet i Wien, som ledes av Helga-Maria Schmid, en høyt rangert representant for EU.

Konsekvenser

Observatører sier at dersom FN-sanksjonene blir gjeninnført, er det fare for at Iran vil trekke seg fra den såkalte ikkespredningsavtalen for atomvåpen (NPT).

– Det er høyst uklart om det er noe å hente på å aktivere krisemekanismen i atomavtalen, sier Ali Vaez fra The International Crisis Group.

Han påpeker at faren er økende for at hele atomavtalen faller fra hverandre, ettersom Iran har stadig færre tiltak å sette i verk som ikke anses å være altfor kontroversielle, og som kan gjøres om dersom tidene blir bedre.

– Partene er låst i en ond spiral som bare strammer det hele til, og som de ikke slipper ut av, sier Vaez.