Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår

Russlands president Vladimir Putin sammen med blant annet forsvarsminister Sergej Sjoigu. Foto: Mikhail Klimentjev / Sputnik Kreml foto via AP / NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin sammen med blant annet forsvarsminister Sergej Sjoigu. Foto: Mikhail Klimentjev / Sputnik Kreml foto via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

President Vladimir Putin håper USA vil gå med på å fornye atomnedrustningsavtalen New START før nyttår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen er en av få gjenværende nedrustningsavtalene mellom USA og Russland. Men den utløper i 2021, og nå begynner partene å få dårlig tid hvis de skal rekke å forhandle fram en fornyelse.

Hva USA mener om saken, er uvisst. Trump-administrasjonen har vist liten interesse for å slutte opp om en New START-avtalen i ytterligere fem år.

– Russland er klar til å fornye New START-avtalen så fort som mulig, før slutten av året, sa Putin torsdag og la til at han ønsker å gjøre dette helt klart for å hindre feiltolkninger i framtiden.

INF-avtalen, en annen viktig nedrustingsavtale, brøt sammen tidligere i år. USA og Russland skylder på hverandre. Avtalen ble ansett som en hjørnestein for global sikkerhet, og da den forsvant, utløste det frykt for et nytt våpenkappløp.

Putin sier nå at han også ønsker å diskutere tiltak som kan redusere mulige risikoer i forbindelse med at USA trakk seg fra INF.

New START-avtalen ble signert av USAs daværende president Barack Obama og hans russiske motpart Dmitrij Medvedev i 2010. Den erstattet Moskva-traktaten, som utløp i 2012, og skulle sikre at antall kjernefysiske stridshoder ble redusert til langt under antallet som var tillatt under den kalde krigen.

Putins utspill kommer dagen etter at utenrikskomiteen i Representantenes hus holdt en høring om hvor viktig avtalen er for USAs sikkerhetspolitikk.

Personvernpolicy