New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap

New Zealands statsminister Jacinda Ardern sier i et intervju med nyhetsbyrået AP at hun ønsker å hindre terrorsiktede Brenton Tarrant i å spre sitt budskap.
New Zealands statsminister Jacinda Ardern sier i et intervju med nyhetsbyrået AP at hun ønsker å hindre terrorsiktede Brenton Tarrant i å spre sitt budskap. Foto: Sam James / AP

New Zealands statsminister Jacinda Ardern sier at hun vil gjøre alt hun kan for å hindre terrorsiktede Brenton Tarrant i å spre sitt budskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15. mars ble 51 mennesker drept og 49 såret i angrepet mot to moskeer i Christchurch på New Zealand. Den 29 år gamle australieren Brenton Tarrant ble etter kort tid pågrepet.

Han er siktet for deltakelse i en terrorhandling og for 51 drap og 40 drapsforsøk. Rettssaken mot ham starter i juni 2020.

Statsministeren tror Tarrant vil forsøke å bruke rettssaken til å fremme sine meninger.

– Det er tydelig at det er en del av hans motivasjon å skape en plattform for seg selv. Jeg mener at vi bør bruke alle anledninger vi kan til å frata den angivelige terroristen den muligheten, sier hun.

Medier har inngått løfte

Ardern er tydelig på at det er svært begrenset hva hun kan gjøre, men sier at hun ble oppmuntret da store mediehus på New Zealand inngikk et løfte om å unngå å promotere Tarrants ideologi i dekningen av rettssaken.

Tarrant beskrives som høyreekstremist. Han strømmet massakren direkte på internett. På en Twitter-konto i hans navn var det publisert et såkalt manifest med støtte til terrordømte Anders Behring Breivik.

I august ble det kjent at terrorsiktede Tarrant har fått sende brev fra fengselet, og ett av dem endte opp på en russisk nettside. En høyreekstremist som er dømt til fengsel for å ha delt Tarrants massakre-video, fikk sende et brev med trusler mot Ardern og en hyllest av Breivik, ifølge avisa The New Zealand Herald.

Sier ikke terrorsiktedes navn

New Zealands statsminister har tidligere sagt at hun aldri skal ytre gjerningsmannens navn offentlig fordi hun ikke vil gi ham oppmerksomheten han ønsker.

Siden angrepet mot de to moskeene i Christchurch 15. mars har Arderns regjering innført tiltak for å fjerne halvautomatiske våpen i landet, samt startet en internasjonal debatt rundt voldelig ekstremisme på nett.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy