Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform

Frankrike forbereder seg på stillstand og demonstrasjoner når store deler av de offentlige ansatte vil streike i protest mot endringer i pensjonsordningene torsdag. Foto: Michel Euler/AP/NTB scanpix
Frankrike forbereder seg på stillstand og demonstrasjoner når store deler av de offentlige ansatte vil streike i protest mot endringer i pensjonsordningene torsdag. Foto: Michel Euler/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Stans i kollektivtransporten og skoler vil føre til full stans over hele Frankrike torsdag. Bakgrunnen er protest mot regjeringens varslede pensjonsreform.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 90 prosent av de franske lyntogene vil stå, det samme gjelder mesteparten av metrosystemet i Paris, og en mengde flyavganger er innstilt på grunn av den varslede streiken over hele Frankrike torsdag. Også skolene er rammet, da over halvparten av landets lærere vil ta del i streiken som er en protest mot president Emmanuel Macrons varslede reform av pensjonsordningene i landet.

I Paris er flere tusen politifolk satt i beredskap i påvente av mulige konfrontasjoner når arbeidere vil gjennomføre en storstilt protestmarsj gjennom byen. Politiet har på forhånd advart kaféeiere langs ruten og anmodet dem om å stenge når de streikende går forbi. Det er også nedlagt forbud mot å demonstrere opp paradegaten Champs-Élysées, rundt presidentpalasset og i området rundt Notre-Dame-katedralen.

Kan vare lenge

Streiken kan komme til å vare i flere dager da det ikke er satt noe bestemt sluttidspunkt for markeringen.

Turister i den franske hovedstaden blir også advart om de mulige konsekvensene av streiken, blant annet vil Eiffeltårnet ikke holdes åpent. Også Louvre-museet vil bli berørt, men det skal ikke stenge helt.

Samtidig vil flyreiser til og fra Frankrike bli merkbart rammet ettersom også mange flygeledere vil streike. Air France kutter 30 prosent av de nasjonale flyavgangene og 15 prosent av de kortere utenlandsrutene. Det britiske lavkostselskapet EasyJet har kansellert 223 avganger og advarer passasjerer på de øvrige avgangene om at forsinkelser kan oppstå.

Pensjonsopprør

Macron har varslet endringer i og en samkjøring av landets 42 ulike pensjonsordninger. Mange frykter at de som en følge av dette vil måtte komme til å jobbe lenger og tjene mindre når de går av med pensjon.

– Dette vil bli sannhetens øyeblikk for Macron. De neste dagene blir en avgjørende test, skriver avisen Le Monde i torsdagsutgaven.

– Vil protestene og streikene sterke nok til å stanse reformen? Nå holder alle pusten, skriver avisen videre.

Personvernpolicy