FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon

Tirsdag samlet tilhengere av president Nicolás Maduro seg til en demonstrasjon i Caracas mot at landet blir rammet av enda flere sanksjoner. Opposisjonen er splittet når det gjelder bistand som kan gjøre situasjonen for befolkningen bedre. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix
Tirsdag samlet tilhengere av president Nicolás Maduro seg til en demonstrasjon i Caracas mot at landet blir rammet av enda flere sanksjoner. Opposisjonen er splittet når det gjelder bistand som kan gjøre situasjonen for befolkningen bedre. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Et forslag om at FN skal hjelpe Venezuela med å gjenoppbygge landets strømnett, splitter landets opposisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uken besluttet den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen å stanse en debatt om saken i siste liten.

Forslaget går ut på at Venezuela tar et lån på 350 millioner dollar fra Den latinamerikanske utviklingsbanken (CAF) for å gjenoppbygge strømnettet i områder der befolkningen har måttet klare seg uten elektrisitet i månedsvis. Meningen er at FNs utviklingsfond skal overvåke finansieringen av prosjektet i samarbeid med en komité med representanter fra både regjeringen og opposisjonen.

Ingen midler vil gå direkte til det statskontrollerte kraftselskapet Corpoelec, som har fått mye av skylden for at strømnettet har brutt sammen, og som ledes av folk som er lojale mot landets venstreorienterte president Nicolás Maduro.

Ifølge parlamentarikeren Enrique Marquez ble debatten utsatt fordi det trengs mer tid på å nå konsensus.

Dilemma

Blant Maduros motstandere er det flere som frykter at prosjektet vil føre til at Maduro får et enda fastere grep om makten. De vil nødig gjøre noe som kan oppfattes som en indirekte anerkjennelse av det de mener er et korrupt og illegitimt styre.

Samtidig er det vanskelig å si nei til et prosjekt som kan gjøre hverdagen til landets hardt prøvede befolkning litt lettere.

– Vi kan ikke henvise millioner av venezuelanere til et liv uten elektrisitet mens vi venter på at Maduro skal gi fra seg makten, sier parlamentarikeren Oscar Rondero, som selv tilhører opposisjonen.

Han er fra delstaten Nueva Esparta, ett av områdene som er hardest rammet av strømbrudd.

Låneavtalen med CAF støttes av Maduro, men må også godkjennes av nasjonalforsamlingen.

Opposisjonsleder Juan Guaidó, som er president i nasjonalforsamlingen og anerkjent som Venezuelas president av 50 land, har ennå ikke kommentert saken.

Synliggjør splittelse

Venezuela-ekspert David Smilde ved Tulane-universitetet i New Orleans sier at forslaget setter opposisjonen i en vanskelig situasjon.

Den synliggjør også at opposisjonen er blitt mer splittet etter at kampanjen for å avsette Maduro har mistet momentum, og mange av hans fremste motstandere har flyktet i eksil i frykt for å bli pågrepet.

– Å støtte forslaget krever en underforstått anerkjennelse av Maduros regjering. Men å si nei vil bety å nekte venezuelanerne en viktig mulighet til en bedring av de forferdelige forholdene de lever under, sier Smilde.

Millioner av landets innbyggere har fått en svært hard hverdag som følge av den langvarige økonomiske og politiske krisen.

Tidligere i uken sa en Røde Kors-topp at det må være politiske grunner til at verdens giverland ikke reagerer på en appell om finansiering av livsviktig hjelpearbeid. Organisasjonen har kun fått inn 10 prosent av beløpet den ba om i september.

Krisen har ført til at 4,6 millioner av landets innbyggere har flyktet til utlandet, mens de som er igjen mangler både medisiner, mat og andre basisvarer.

Samarbeid på tvers

Hvis elprosjektet blir vedtatt, kan det føre til et tettere samarbeid mellom de to politiske fløyene, mener Smilde. Muligens vil de også kunne samles om et «olje for mat»- program, som stadig flere politikere og analytikere tar til orde for.

Forslaget om å ta et større lån for å reparere elnettet ble fremmet i mars da parlamentarikere fra den moderate opposisjonen satte seg ned sammen med sine sosialistiske motstandere i den såkalte Boston-gruppen. Den uformelle gruppen på tvers av ideologiske motsetninger kom i stand etter kuppet i 2002 mot daværende president Hugo Chávez. Maduro var blant Boston-gruppens grunnleggere.

I fjor sikret gruppen løslatelsen av amerikaneren Joshua Holt, som satt fengslet i nesten to år på grunn av det som mange oppfattet som oppdiktede våpenanklager.

Personvernpolicy