Trump mener riksrettsrapporten er en vits

Se reaksjonene fra Trump i videoen over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump langer ut mot Kongressens riksrettsrapport og kaller den «en vits».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det de gjør er en veldig dårlig ting for landet vårt. Det er en vits, sa Trump da han onsdag ble spurt om rapporten som etterretningskomiteen i Representantenes hus la fram dagen før.

Trump mener også det er en «skam» at justiskomiteen i Representantenes hus har begynt med høringer mens han har vært i London i forbindelse med NATO-toppmøtet.

Demokratene er i flertall i Representantenes hus, og etterretningskomiteen konkluderte med at det finnes et stort antall bevis for at Trump misbrukte presidentembetet da han i sommer ba Ukrainas president etterforske demokraten Joe Biden og hans sønn Hunter.

Les også: Demokratene mener det er overveldende bevis for at Trump har misbrukt sin makt

Jussprofessorer mener Trump har misbrukt sin makt

Professor Pamela Karlan fra Stanford University er blant dem som mener Trumps atferd versus Ukraina kan defineres som så alvorlig at den bør lede til riksrettssak mot presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun karakteriserer hans oppfordring til Ukrainas president om å etterforske demokraten Joe Biden som et spesielt alvorlig tilfelle av maktmisbruk fordi det «undergraver selve demokratiet».

Også professor Noah Feldman fra Harvard University mener at Trumps atferd nettopp er slik at loven om riksrett kommer til anvendelse.

Den tredje jussprofessoren, Michael Gerhardt fra University of North Carolina, sa i sin forklaring at «dersom ikke dette kvalifiserer til riksrett, så er det ingenting som gjør det».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil kollapse

En fjerde professor, Jonathan Turley fra George Washington University, advarer imidlertid mot å stille Trump for riksrett. Han mener det ikke finnes nok bevis og at riksrettssaken vil «kollapse».

Onsdagens seanse bar sterkt preg av den store splittelsen mellom Demokratene og Republikanerne. Mens Demokratene mener Trump må fjernes som president på grunn av maktmisbruk, argumenterer Republikanerne for at prosessen både er grunnløs og urettferdig mot Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justiskomiteens leder, demokraten Jerrold Nadler, mener at Trump flere ganger har bedt om utenlandsk hjelp til å påvirke valget, og at han kan komme til å gjøre det igjen hvis han ikke avsettes.

– Vi kan ikke vente til valget med å håndtere den nåværende krisen. Presidenten har vist oss sitt handlingsmønster. Hvis vi ikke gjør noe for å få kontroll på ham, vil president Trump nesten med sikkerhet igjen forsøke å be om en innblanding i valget som han selv kan tjene politisk på, sa Nadler.

Avbrytelser

Republikanerne brukte onsdagens høring til igjen å protestere mot at Demokratene har iverksatt en riksrettsgranskning. De mener det hele er et forsøk på å oppheve Trumps valgseier i 2016.

– Dere liker bare ikke fyren, sa republikaneren Doug Collins og kalte granskningen for en skam, slik Trump også har gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da høringene i justiskomiteen begynte, protesterte flere republikanere umiddelbart. De var ventet å bruke mye av tiden til å avbrytelser og til å stille spørsmål ved reglene for å forsinke høringen.

Fra diplomater til jurister

Riksrettsgranskningen av Trump foregår i Representantenes hus, der Demokratene har flertall. Høringene startet i etterretningskomiteen og fortsetter nå i justiskomiteen.

Det er justiskomiteen som skal avgjøre hvordan en eventuell riksrettstiltale skal utformes, mens en eventuell riksrettssak skal foregå i Senatet, der Trumps eget parti, Republikanerne, har flertall.

Mens det var diplomater og embetsfolk som ble innkalt for å forklare seg i etterretningskomiteen, er tiden nå kommet til jussekspertene.