ABC Nyheter advarer mot sterke bilder

Masseslakter tusenvis av kyr i nepalsk hindu-festival

Gadhimai-festivalen i Nepal er verdens største rituelle dyreofring. Nå er masseslaktingen i gang, til tross for store protester fra dyrevernsorganisasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert femte år strømmer hundretusener av hinduer til Gadhimai-festivalen i Nepal for å ofre tusenvis av dyr. Troen er at den rituelle masseslaktingen skal bringe dem hell og lykke fra den hinduistiske maktgudinnen ved samme navn.

Siri Martinsen er leder i NOAH. Foto: Bente Isefjær / NOAH
Siri Martinsen er leder i NOAH. Foto: Bente Isefjær / NOAH

Tirsdag startet dyreofringen igjen, til store protester fra dyrevernsaktivister over hele verden.

– Det er forstemmende at folk får seg til å utføre grusomheter mot dyr på grunnlag av en religiøs beretning om at man får ønsker oppfylt om man dreper dyr på festivalen, sier Siri Martinsen, leder i dyrevernsorganisasjonen Noah, til ABC Nyheter.

I en grafisk og brutal video ABC Nyheter har fått tilgang på (se øverst - vi advarer mot sterke scener) vises noe av nedslaktingen av kveg. Flere menn ustyrt med lange sabler kutter hoder av dyrene. På bakken ligger flere livløse kadaver.

– Det påfører dyrene ekstreme lidelser å bli drept med vold på denne måten, og ikke minst er det en ufattelig psyksisk belastning for dyr å se vold og død rundt seg og ikke kunne flykte, sier Martinsen.

Hun kommenterer blant annet at dyrene i videoen nærmest står passive midt i blodbadet.

– Kyr er svært sosiale flokkdyr med sterke bånd til hverandre, og velutviklet evne til å oppfatte andre dyrs følelser. Når de står slik uten engang å prøve å flykte, er det tegn på dyp apati, hvor frykten og håpløshetsfølelsen rett og slett har paralysert dyrene.

Også nepalske dyrevernsaktivister reagerer på nedslaktingen. Manoj Gautam, ved Jane Goodall Instituttet i Nepal sier til CNN at det religiøse aspektet ved festivalen også ser ut til å ha blitt borte i løpet av årenes løp.

– Det er ingen medfølelse. Det er ingen åndelighet. Det er bare en sport. Det er meningsløst, sier han.

Gammel tradisjon

Praksisen med rituell dyreofring har en lang historie i Nepal, og Gadhimai-festivalen har vart i flere århundre.

Ifølge tall fra Humane Society International (HSI) ble anslagsvis 500.000 geiter, bøfler, duer og andre dyr slaktet under festivalen i 2009. Forrige gang festivalen ble arrangert, i 2014, hadde tallet sunket til anslagsvis 30.000, ifølge enkelte kilder. Nyhetsbyrået AFP skriver imidlertid at 200.000 mistet livet i den brutale ofringen i 2014.

Besluttet å stanse

I 2015 meldte tempelforeningen som arrangerer festivalen at de hadde besluttet å stanse praksisen med ofring av dyr fullstendig.

– Jeg har innsett at dyr er så like oss, det har de samme organene og føler den samme smerten som vi gjør, sa tempelsjefen Motilal Prasad til AFP.

Prasad opplyste også om at festivalen vil gå som planlagt, om enn ikke som normalt, i 2019.

– Det vil ikke bli lett å avslutte en 400 år gammel skikk. Men vi har fire år på oss til å overbevise folk om at de ikke trenger å ofre dyr for å glede gudinnen, sa han.

Siri Martinsen i Noah forteller til ABC Nyheter at indiske myndigheter i år forsøkte å stoppe transporten av dyr til festivalen. Hun reagerer sterkt på rapportene om at volden likevel er i gang.

– Det er svært viktig at internasjonale protester fortsetter, så denne grove og unødige volden mot dyr kan stoppes for godt.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy