Macron står ved Nato-kritikken

<p>Flere land sier det kan være på sin plass å se på det politiske aspektet ved alliansen, og dette blir et tema på møtet. Likevel er det ingen som slutter seg til Macrons beskrivelse av Nato som «hjernedød».</p>
Flere land sier det kan være på sin plass å se på det politiske aspektet ved alliansen, og dette blir et tema på møtet. Likevel er det ingen som slutter seg til Macrons beskrivelse av Nato som «hjernedød». Foto: Christophe Ena / AP

Allerede før Nato-toppmøtet var i gang, fastslo vert Boris Johnson at det er vellykket. Samtidig står Emmanuel Macron ved kritikken som har skapt uro før møtet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mine uttalelser har utløst noen reaksjoner. Jeg står for dem. Det er en byrde vi deler: Vi kan ikke stille opp med penger og betale med våre soldaters liv uten at vi har avklart det grunnleggende Nato skal stå for, skrev den franske presidenten på Twitter onsdag kveld. Han sier han vil stå på for franske og europeiske interesser på møtet utenfor London.

Flere land sier det kan være på sin plass å se på det politiske aspektet ved alliansen, og dette blir et tema på møtet. Likevel er det ingen som slutter seg til Macrons beskrivelse av Nato som «hjernedød».

Aktuelt: Nato-ledere filmet mens de ser ut til å vitse om Trump

– Bunnsolid

Den britiske statsministeren, som er vert for Natos stats- og regjeringssjefer, forsikret på vei inn til møtet at kranglingen mellom de allierte ikke rokker ved alliansens sikkerhetsgaranti.

– Alle for én, én for alle. Det er kjernen i artikkel fem, Natos sikkerhetsgaranti. Og den fungerer, sa Boris Johnson.

Analyse: Norge kan ikke stole på Nato-støtte

Nato sikrer fred og velstand for 29 land og nesten én milliard mennesker, fastholdt han og betegnet alliansen som «bunnsolid».

– Det er mye mer som forener oss enn det er som splitter oss, sa Johnson.

Det har likevel ikke vært helt uproblematisk å skulle være vert for toppmøtet, som holdes bare én uke før valget i Storbritannia. Ifølge britiske medier skal Johnson blant annet ha anstrengt seg kraftig for å unngå å bli fotografert sammen med USAs president Donald Trump, av frykt for hvordan slike bilder vil slå ut blant velgerne.

Selv avfeide Johnson at dette skulle være noe problem.

– Jeg skal fotograferes med alle mulige ledere i Nato. Vi har et veldig vellykket møte, sa han – før møtet engang hadde begynt.

Aktuelt: Forsker mener Norge bør nærme seg Tyrkia og Ungarn

Forsvarsplaner

Heller ikke generalsekretær Jens Stoltenberg har hatt en enkel jobb med uenighetene som har kommet til overflaten i det siste. I tillegg til Macrons krasse karakteristikk, som delvis ble utløst av Tyrkias invasjon av Nord-Syria, skaper Tyrkia problemer også på andre måter.

President Recep Tayyip Erdogan har truet med å blokkere nye femårsplaner for Baltikum, Polen – og på lengre sikt Norge – om ikke Nato støtter kampen mot kurdiske grupper i Syria. Tyrkia betegner disse gruppene som terrorister.

Aktuelt: Norge setter seks ekstra fly i Nato-beredskap

Til tross for Erdogans utspill, fremstår Stoltenberg optimistisk med tanke på planene.

– Jeg er trygg på at vi kan finne en løsning for å oppdatere dem. Jeg snakket med Erdogan om dette i går kveld, og det jobbes med saken nå, sa Stoltenberg.

– Vi har planer for å beskytte medlemslandene, inkludert Baltikum og Polen. Og for første gang har alliansen stridsklare styrker i østersjøregionen, beroliget Stoltenberg.

Aktuelt: Tyrkia beskylder Nato-landene for hykleri

Vil sikre samholdet

På spørsmål om hvordan han vil temme stormaktene i alliansen, svarte Stoltenberg at «vi vil vise at Nato leverer».

– Ved å levere på områder som cyberrommet, verdensrommet, robust infrastruktur og se på mulighetene og utfordringene et fremvoksende Kina bringer med seg, viser Nato nok en gang at vi er i stand til å tilpasse oss et endret sikkerhetspolitisk landskap. Det er den beste måten å sikre samhold på, sa generalsekretæren.

På møtet utenfor London skal Nato-lederne også snakke om kampen mot terror, rustningskontroll og forholdet til Russland.

Bakgrunn: Trump med frontalangrep på Macron under Nato-møtet

Personvernpolicy