Flere afghanere frykter for sin personlige sikkerhet

Afghanske menn pløyer en åker utenfor Kabul. I Afghanistan frykter stadig flere for sin personlige sikkerhet. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB scanpix
Afghanske menn pløyer en åker utenfor Kabul. I Afghanistan frykter stadig flere for sin personlige sikkerhet. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Afghanere frykter for sin personlige sikkerhet, men flere mener at det krigsherjede landet beveger seg i riktig retning, viser en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen er gjennomført av stiftelsen The Asia Foundation og baserer seg på 17.812 intervjuer som er gjort ansikt til ansikt mellom 11. juli og 7. august.

74,5 prosent av afghanerne sier at de alltid, ofte eller noen ganger frykter for egen sikkerhet, ifølge undersøkelsen. Det er en økning på 3 prosentpoeng fra 2018.

Stadig flere mener at landet beveger seg i riktig retning. I år svarte 36,1 prosent at de mente det, i fjor var det 32,8 prosent som svarte det samme.

58,1 prosent mener at landet beveger seg i feil retning. Det er en nedgang på 3,2 prosentpoeng.

Avbrøt fredsforhandlingene

USAs president Donald Trump var på besøk hos de amerikanske styrkene i Afghanistan forrige uke. Da sa han at USA og Taliban nærmer seg en avtale om våpenhvile i regionen.

Trump sa at Taliban nå ønsker en våpenhvile etter å ha vært utsatt for et kraftig bomberegn de siste månedene.

Talibans talsperson Zabiullah Mujahid sier til AP at Talibans standpunkt er uendret. Han sier at det var USA som avbrøt fredssamtalene, og at Taliban er klare til å gjenoppta dem når USA vil.

Fredssamtalene ble avbrutt etter et bombeangrep i Kabul som drepte tolv personer. Blant de drepte var en soldat fra USA.

Flere tror på fred

Ifølge undersøkelsen tror 64 prosent av afghanerne at det er mulig å forsones med Taliban. Det er en økning på 6,5 prosentpoeng fra i fjor.

Den største endringen i undersøkelsen kom på spørsmålet om man tror på «fred og slutten på krig». Nå tror 26,4 prosent av befolkningen på fred i landet, noe som er en økning på 10,1 prosentpoeng fra 2018.

Undersøkelsen har en feilmargin på 1,16 prosentpoeng.

Personvernpolicy