Nordmann valgt inn i FN-panel for internt fordrevne

FN har satt ned et nytt panel som skal øke bevisstheten rundt mennesker som er på flukt i eget land. Norske Per Heggenes er et av åtte medlemmer. Foto: Timo Jaakonaho / Lehtikuva / NTB scanpix
FN har satt ned et nytt panel som skal øke bevisstheten rundt mennesker som er på flukt i eget land. Norske Per Heggenes er et av åtte medlemmer. Foto: Timo Jaakonaho / Lehtikuva / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Norske Per Heggenes er et av åtte medlemmer i et nytt FN-panel som skal øke bevisstheten rundt mennesker som er drevet på flukt i eget land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høynivåpanelet er satt ned av FNs generalsekretær António Guterres og ble offentliggjort sent tirsdag kveld.

Antallet internt fordrevne i verden var i 2018 det høyeste noen gang, med 41,3 millioner mennesker på flukt i eget land, ifølge en rapport fra Flyktninghjelpen. I tillegg var 17 millioner mennesker fordrevet grunnet naturkatastrofer, ifølge FN.

– Generalsekretæren har gitt panelet i oppgave å finne konkrete langsiktige løsninger og å øke den globale bevisstheten rundt internt fordrevne for FN og våre medlemsland, slik at man kan forbedre sin innsats og hjelpe alle de berørte, både de fordrevne og deres vertssamfunn, heter det i pressemeldingen.

Utvalget skal ledes av EUs utenrikssjef Federica Mogherini fra Italia og tidligere sjef for Den afrikanske utviklingsbanken, Donald Kaberuka fra Rwanda.

I tillegg er det valgt inn seks medlemmer, deriblant norske Per Heggenes, som er sjef for IKEA Foundation, en av verdens største stiftelser.

Resten av utvalget består av Paula Gaviria Betancur fra Colombia, Nasser Judeh fra Jordan, Mitiku Kassa Gutile fra Etiopia, Pauline Riak fra Sør-Sudan og Sima Samar fra Afghanistan.

Panelet skal ha sitt første møte tidlig neste år.

Personvernpolicy