EEA: – Europas miljøtilstand begredelig - går ikke lengre å fremme økonomisk vekst

Røyk og damp stiger opp fra Europas største brunkull-kraftverk i Belchatow i Polen. Ny rapport sier at Europa ikke kan fortsette å jobbe for økponomisk vekst, om de vil nå klimamålene.
Røyk og damp stiger opp fra Europas største brunkull-kraftverk i Belchatow i Polen. Ny rapport sier at Europa ikke kan fortsette å jobbe for økponomisk vekst, om de vil nå klimamålene. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europas miljø og klima står ved et kritisk veiskille i 2020. Et godt liv innenfor planetens tålegrenser kan ikke oppnås ved å fremme økonomisk vekst, skriver Det europeiske miljøbyrå EEA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten «Europas miljø - tilstand og utsikter» som offentliggjøres av Det europeiske miljøbyrået EEA klokka 14.30 den 4. desember, varsler at tilstanden er så alarmerende at man raskt må gå mer grunnleggende til verks enn til nå.

Slik miljøtilstanden nå er i verdensdelen, holder det ikke lenger å håndtere skadelige bivirkninger av menneskenes aktiviteter med miljø- og sosialpolitiske verktøy.

Til tross for stor framgang i mer miljøvennlig teknologi, kan man ikke oppnå målet om å «ha et godt liv innenfor planetens tålegrenser» ved å fremme økonomisk vekst, heter det i sammendraget.

En av EEAs viktigste oppgaver er å publisere en rapport hvert femte år om tilstanden til utsikter for miljøet i EU og EØS-landene, inkludert Norge. Slike rapporter har blitt produsert siden 1995 og denne er dermed den sjette i rekken for å se hvor godt EUs miljøpolitikk fungerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Framskritt - og alarm

Europa har gjort framskritt i form av økt ressurseffektivitet, at man får mer ut av hver enhet materiale og energi, og sirkulær økonomi.

Utslippene av klimagasser har sunket med 22 prosent fra 1990 til 2017, i kontrast til Norge som har økt eller står stille. I EU har dette skjedd både som følge av tiltak og økonomiske faktorer.

Andelen bærekraftig energi har økt til 17,5 prosent i 2017.

Men nå er ting i ferd med å snu i negativ retning, oppsummerer rapporten.

Europa fortsetter å bruke mer ressurser og bidra mer til nedbryting av miljøet, enn andre regioner i verden. Fotsporene etter Europas forbruk gir miljøvirkninger over hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økonomisk vekst er generelt sett ikke frikoblet fra nedbryting av miljøet. En slik frikobling ville kreve en forandring av politikk og skattereformer i regionen, heter det i rapporten, som henviser til FNs IPBES-rapport om naturens tilstand som kom i 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valg kan låse politikere til skadelig vekst

Høyere brutto nasjonalprodukt (BNP) vil vanligvis føre til høyere klimautslipp fordi økonomisk vekst fortsatt er koblet til et energisystem som forblir svært avhengig av fossil energi i de fleste europeiske land, heter det i kapittel 2 i rapporten.

Derimot har man kommet et godt stykke på vei med å redusere utslipp av klima-gifter som følge av økonomisk vekst. Likevel gjenstår det at grensene for miljøforurensning er over målene som er satt i mange land.

På den annen side vil en politikk med mål om kontinuerlig økonomisk vekst lett komme i konflikt med målet om å redusere avfallsmengdene, hvis man ikke setter i verk svært så sterke tiltak.

Politikernes ønske om å bli valgt kan låse regjeringer til et paradigme med økonomisk vekst som er sosialt og miljømessig skadelig.