Iran innrømmer drap i demonstrasjoner

Iran innrømmer for første gang at sikkerhetsstyrker skjøt og drepte «bråkmakere» i de nylige demonstrasjonene mot myndighetenes prisøkning på drivstoff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noe tall oppgis imidlertid ikke i meldingen fra iransk fjernsyn tirsdag. Amnesty International mener at minst 208 mennesker ble drept i uroen som fulgte etter kunngjøringen om å skru opp prisene på drivstoff med 50 prosent i begynnelsen av november.

– Jeg kan kategorisk avvise tallene oppgitt av fiendtlige grupper som ren løgn. Reelle tall er langt lavere, sa Gholamhossein Esmaili, en tjenestemann i det iranske rettsvesenet, tirsdag.

Flesteparten av dem som ble pågrepet, er blitt løslatt, hevdet Esmaili videre. Han oppga ingen tall, men en parlamentariker har sagt at det antas at over 7.000 personer ble pågrepet.

Noen av dem som ble drept, hadde gått til angrep med skytevåpen og kniver, og noen hadde også tatt gisler. I et tilfelle dreide det seg om en separatistgruppe utstyrt med tyngre våpen i byen Mahshahr, ifølge kanalen.

– Områdene som dere ser bak meg og til høyre, er der hvor fiendtlige grupper skjulte seg og skjøt mot politiet. Men, priset være Allah, de væpnede styrkene tok seg raskt av det som kom over jordene og ødela planen deres, sier byens politisjef Reza Papi til kanalen.

På grunn av protestene innskrenket myndighetene tilgangen til internett i en uke, og det kom derfor begrenset med informasjon ut av landet.

Iran er hardt rammet av sanksjonene som ble innført av USA etter at landet trakk seg fra den internasjonale avtalen om Irans atomprogram.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy